Rendet vágnak a tűzifa-kereskedőknél is

Tűzifa-kereskedőket ellenőriz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján a leggyakoribb probléma az új típusú szállítójegy hiánya, valamint annak hibás kitöltése.
Napi.hu, 2016. szeptember 30. péntek, 14:23
Fotó: Napi.hu

A tűzifa kereskedők fokozott ellenőrzése év végéig tart.

Az élelmiszerekhez hasonlóan a fatermékek esetében is törvényi előírás, hogy biztosítani kell a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell. A nyilvántartásokat 5 évig kell megőrizniük a kereskedőknek - hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih.

Fontos tudni, hogy a fatermék nyomon követhetőségét nem csak szállításkor, hanem a telephelyeken való tárolás idején is biztosítani kell. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fatermék illegális kitermelésből származik.

A Nébih szeptember elejétől indult ellenőrzéssorozata során is a fokozatosság elve mentén jár el, és a jogsértés súlyával arányos intézkedéseket hoz. Ennek megfelelően szállítójegy nélküli szállítás esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek a hatóság szakemberei, kisebb jogszabálysértéseknél pedig figyelmeztetésben részesítik a kereskedőket - írta a Nébih.

A tűzifa-vásárláshoz praktikus tanácsokat találhatnak a vásárlók a Tűzifát csak okosan című tájékoztatóban - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.09.30 15:01

A baj nem ott van, hanem az utakon.
Olyat még nem láttam, hogy egy rendőr egy tűzifát hurcoló szakadt kistehert állított volna meg, és kérdőre vonta volna, hogy honnan a fa.
Pedig ahhoz is jegyzői engedély, igazolás kell, ha a saját fámat vágom ki.
Tehát, mindenképp papír kell arról, hogy honnan viszi a fát.
De nem, a rendőr csak traffizik, parkolót büntet, és sápadtarcút ellenőriz.
Évek óta járják a családi házas utcákat az integrálandók, miközben lassan haladnak, és ordibálnak, hogy tűzifa. Egyszer sem láttam, hogy a rendőr ellenőrizte volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html