Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tűzifa kereskedők fokozott ellenőrzése év végéig tart.

Az élelmiszerekhez hasonlóan a fatermékek esetében is törvényi előírás, hogy biztosítani kell a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell. A nyilvántartásokat 5 évig kell megőrizniük a kereskedőknek - hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih.

Fontos tudni, hogy a fatermék nyomon követhetőségét nem csak szállításkor, hanem a telephelyeken való tárolás idején is biztosítani kell. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fatermék illegális kitermelésből származik.

A Nébih szeptember elejétől indult ellenőrzéssorozata során is a fokozatosság elve mentén jár el, és a jogsértés súlyával arányos intézkedéseket hoz. Ennek megfelelően szállítójegy nélküli szállítás esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek a hatóság szakemberei, kisebb jogszabálysértéseknél pedig figyelmeztetésben részesítik a kereskedőket - írta a Nébih.

A tűzifa-vásárláshoz praktikus tanácsokat találhatnak a vásárlók a Tűzifát csak okosan című tájékoztatóban - áll a közleményben.