Most hétvégén tartják Villányban a vörösborfesztivált, emiatt az onnan Pécsre este tízkor induló vonatra a megszokottnál sokkal többen szerettek volna felszállni. A MÁV ugyan előre jelezte, hogy felkészül a növekedett forgalomra, aminek voltak is jelei: az Indexnek egy olvasó azt írta, hogy volt bónusz mobiljegypénztár is a helyszínen.

A szerelvények számán azonban a fesztiválozók nem érezték a felkészültséget: az este 10-kor Pécsre induló vonaton ugyanis nem volt annyi hely, ahányan utaztak volna. Három darab vasúti kocsi áll bent az állomáson, amire rengetegen próbáltak meg felzsúfolódni. Ezért a portál azt írja a szemtanúra hivatkozva, hogy végül a MÁV dolgozói kutyás rendőröket hívtak, hogy a lépcsőkről szedjék le a felesleges tömeget, és elindulhasson a szerelvény.

Később növelték a vonat kapacitását: behívtak egy az állomáson már aludni küldött szerelvényt is. Valamint éjfél után 10 perccel még elindult egy vonat. Az Index megkereste kérdéseivel a MÁV-ot, de nem kapott választ.

Frissítés:

A cikk megjelenése után a MÁV közleményben reagált az incidensre. Mint írják, nem hívtak rendőröket az utasokra, azok a rendezvény biztosítása miatt tartózkodtak a vasútállomáson.

"A villányi vörösbor fesztivál ideje alatt a MÁV-START  az előző évek tapasztalatai alapján többszörösen nagyobb kapacitást biztosított, csaknem 5400 ülőhellyel. A vasúttársaság 9 menetrendszerinti vonatot 400 fős férőhellyel, 6 vonatot 100 férőhellyel rendelkező többlet kocsival közlekedtetett, vasárnap 0:10-es indulással pedig különvonattal is készült az utasok megfelelő kiszolgálására, erről pénteken sajtóközlemény útján is tájékoztatta az utasokat. A különvonat közlekedését az állomási személyzet a hangos utastájékoztató berendezésen közzé tette, és ki is plakátolta.  Az előrejelzések és a korábbi tapasztalatok szerint a fesztiválozók többsége az éjszakai mentesítő járattal szeret visszatérni Pécsre, a sokkal több, 500 ülőhellyel rendelkező 7 kocsis különvonat éjfél után tíz perccel - 80 százalék feletti kihasználtsággal - indult Villányból" - közölték.

Végül a másik szerelvény, amelyet beállítottak, a vasárnap 03:00-kor Villányból-Mohácsra közlekedő szerelvény volt, ezzel erősítették meg a vonatot. Mint írják, a szerelvény 20 perc késéssel tudott elindulni. Ennyi időre volt szükség a tolatási mozgásokhoz. Az erősítő egységgel az akkor az állomáson tartózkodó megközelítőleg 70 - 80 fő el tudott utazni.

Vasárnap folyamán - nem a MÁV megrendelésére - valamennyi vonatnál jelen volt a rendőrség a közrend biztosítása érdekében.

A fotó illusztráció, forrása: Napi.hu.