Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata az MTI-t arról tájékoztatta csütörtökön, hogy nagyszabású rendőri akció zajlik a szolnoki műtrágyagyár területén, azaz a Bige Holding Kft.-nél. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Elég lett volna egy telefon is

Az üggyel kapcsolatban a Bige Holding Zrt. közleményben tudatta:

"A hatóság "indokolatlan nagyszámú", 250-300 fővel 2018. november 13. hajnalban megjelent a társaság szolnoki gyárában - ahol négy gyáregységben műszakonként összesen 30 fő dolgozik -, hogy az ismeretlen tettes elleni veszélyes hulladék elhelyezésével elkövetett hulladék gazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt az eljárást megindítsa."

A Bige Holding közleménye szerint a helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltó-, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel a nyomozás megkezdéséhez. A területen sátrakat építettek, elengedték a drónokat a szemle lefolytatásához, valamint szemlebizottságokat állítottak fel.

A vállalat szerint a bizottságok többsége mindkét napon meggyőződhetett arról, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál, tehát

a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna.

Erődemonstráció

A holding közleménye szerint a gyár munkavállalói és vezetői nyugodtan, higgadtan és türelmesen mindenben együttműködtek a hatósággal, "bár kicsit furcsállták, hogy gazembernek nézik őket". A cégcsoport dolgozói "már hozzá vannak szokva az alaptalan intézkedésekhez (zaklatáshoz), és immunisak a rendszeres hatósági erődemonstrációra" - olvasható a a Bige Holding közleményében, melyben hozzáteszik:

de senkinek nincs félnivalója, mert a társaság továbbra is törvényesen működik, a szabályokat, előírásokat maximálisan betartva, és a gyárban a termelés zavartalanul, nyugodt körülmények között folyik tovább.

Az 5. leggazdagabb magyar a tulajdonos

A Tiszamenti Vegyiművek állami vállalatot az Alföld szervetlen vegyipari központjának megteremtése céljából 1951-ben alapították. A beruházás kénsavgyár építésével kezdődött. Ezt követte a műtrágyagyár, a szervetlenpigment-üzem, a mosószerüzem, a kriolitüzem, végül pedig a foszforsav- és tripolifoszfát-üzem telepítése.

A rendszerváltozás után megindult privatizációs folyamat keretében 1992-ben a mosószerüzemet a Henkel Austria, a pigmentüzemet a Holland Colours/Apeldoorn vásárolta meg, az állami vállalat pedig 1993-ban részvénytársasággá alakult át. A Tiszameni Vegyiművek Rt.-t a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta 1997-ben. 2004-ben a Tiszamenti Vegyiművek Rt. beolvadással megszűnt, azóta a Bige Holding Kft. működteti a műtrágyagyárat.

A Bige Holding - amelyhez a Nitrogénművek Zrt.-t is tartozik - tulajdonosa Bige László, aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listáján 5. helyen állt, mintegy 220 milliárd forintra becsült vagyonnal.