Vegyi, biológiai és radioaktív veszély esetére vesz járműveket a rendőrség

A "Scorpio" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Gamma Műszaki Zrt. szállíthat a Készenléti Rendőrségnek felderítő, beavatkozó és mentesítő járműveket, nettó 1 millió 177 ezer euróért (mintegy 450 millió forintért).
Németh Géza, 2020. április 20. hétfő, 10:23
Fotó: Getty Images

A tárgyalásos tender eredményét az ajánlatkérő Készenléti Rendőrség közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A beszerzés három részből áll és mindhárom egyedi kialakítású jármű - amelyből egyet-egyet kell szállítani - a CBRN-E (vegyi, biológiai, radioaktív és nukleáris) veszéllyel kapcsolatos.

  • Az első jármű egy felderítő egység és mobil vezetési pont, amelyet a "Scorpio" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállíthat. A becsült ellenérték 61 millió euró volt, a vállalási ár 182 ezer euró lett.
  • A második jármű a beavatkozást szolgálja, ezt a Gamma Műszaki Zrt. szállítja, a becsült 240  millió euró helyett 779 ezer euróért.
  • Végül a harmadik a mentesító jármű, amelyet szintén a Gamma Műszaki Zrt. szállít. Ennek a becsült ellenértéke 71 millió euró volt, a végleges érték 216 ezer euró lett.

Mint látható a becsült ellenérték és a végleges ár között több nagyságrendű a különbség, amire nem ad magyarázatot a közlemény.

A beszerzést az Európai Unió finanszírozza a Közép-európai CBRN-E/piszkos bomba elleni elsődleges beavatkozó egység létrehozására. A szerződéseket április elején kötötték meg a felek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.04.20 22:44

A milliós áraknál nem euro-t hanem forintot kell érteni. Pl. a mentesítő jármű 71Mft-os ára valahol 216e euro.
A kiírásnál még valószínűleg 330 HUF/Euro árral számoltak. Csak az MNB-nál az unortodox gazdaságpolitika megbosszulta magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html