Rengeteg adót spórol Andy Vajna - íme, a trükkje

Adószakértő ellenőrizte a Magyar Nemzet számításait, amelyekből kiderül, hogy Andy Vajna milliárdos magyar üzletember jelentős adómegtakarítást érhet el két kaszinócége összevonásával. A fúzióhoz a nemzetgazdasági miniszter engedélye kellett.
Komócsin Sándor, 2017. október 12. csütörtök, 09:28
Fotó: AFP

Milliárdos nagyságrenddel kevesebb adót kell fizetnie Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak, egyben kaszinómágnásnak nemrégiben végrehajtott adóoptimalizációs lépése nyomán - írja a Magyar Nemzet. (Vajna 60 milliárd forint becsült vagyonnal a 14. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb rangsorában - a szerk.)

Cégbírósági dokumentumok alapján Vajna egyesítette két kaszinóüzemeltető vállalatát, az LVC Gold Kft.-t és az LVC Diamond Kft.-t. Az előbbit már törölték, az utóbbi általános jogutódként működik tovább. Ehhez a - cégbírósági papírok szerint - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter engedélyére volt szükség.

A LVC Diamond az új helyzetben öt kaszinót üzemeltet. A napilap adószakértő által ellenőrzött számításai szerint a fúziónak köszönhetően ennek a cégnek sokkal kevesebb adót kell fizetnie, mint amennyit a két vállalkozás külön-külön átutalt a költségvetésbe.

A titok egyszerű: a kaszinók játékadója 10 milliárd forint árbevételig ennek 30 százaléka, az e feletti bevételrész után azonban már csak 10 százalék. Emellett a koncessziós díj levonható a játékadóból. A két cég tavalyi adataival számolva a napilap újságírói arra jutottak, hogy ha már akkor összevonta volna ezeket a tulajdonos, akkor összesen 1,7 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett volna.

(A nyitókép forrása: Kisbenedek Attila, AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proxymus, 2017.10.12 10:29

Hogy ezek a gazdag férgek mindig megtalálják a módot az adóelkerülésnek. Bezzeg én mire megkapom a fizetést minden le van vonva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html