Előnyös a munkáltatónak is, a nyugdíjasnak is, ha egy szövetkezeten keresztül dolgozik. A Paksi Áramlás Köz­érdekű Nyugdíjas Szövetkezetnek ennek ellenére eddig három embert sikerült munkához juttatni. Az eredménytelenség hátterében az érintettek szerint jogszabályi kötöttségek állnak - írja a Teol.hu.

A portál riportjából kiderül, hogy a szövetkezet alapítói sokkal jobb eredményre számítottak. Okuk volt erre azért, mert az országban sok területen nagy a munkaerő-hiány, valamint a jogszabályok által kidolgozott rendszerben a munkáltató zsebében marad egy havi munkabér, a nyugdíjas pedig húsz százalékkal több pénzt vihet haza.

Viszont a szervezet állítja, hogy problémát okoznak a jogszabályok: a kórházak, iskolák, önkormányzatok csak közalkalmazottakat foglalkoztatnak, ezért nem tudnak velük szerződni. Másrészről a városban, Pakson adná magát, hogy az atomerőműnél, vagy az épülő új blokkokban, Paks II.-ben alkalmazzák az idős, de jó fizikai állapotú, a nukleáris területet ismerő embereket is felvegyenek. Viszont ehhez szükség lenne egy telephely biztonsági dokumentumra, amihez viszont két lezárt pénzügyi évet kell igazolni. A szövetkezet viszont tavaly alakult, októberben jegyezték be.

A nyugdíjas szövetkezet a kis és középvállalkozások felé nyit: ha ezek rajtuk keresztül alkalmaznak öregségi nyugdíjast, évente meg tudnak spórolni egy havi munkabért, miközben a dolgozó húsz százalékkal több pénzt tud hazavinni. Keresik a régi szakembereket is, akik már vállalkozni nem akarnak, viszont a szövetkezet jóvoltából számlaképessé válnak és tudnak vállalni munkát.

A kép forrása: Pixabay.