Költözik a rekorder aktfestmény a Szépművészetiből

Augusztus 4-ig látható a Pierre-Auguste Renoir tavasszal vásárolt, Fekvő női akt című remekművét bemutató kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban - hívta fel a figyelmet az MTI.
Domokos Erika, 2019. július 27. szombat, 18:45
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A francia impresszionista mester festményével, amely az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb értékű szerzeményezése - amit a magyar állam vett meg -, augusztus 8-tól a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd a látogatók - közölte az MTI-vel a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy 3,5 milliárd forintért került magyar tulajdonba.

A remekművet még egy hétig a Szépművészeti gyűjteményében őrzött, korábbi Renoir-festmény (Fiatal nő mellképe) és néhány, a 20. század első felében a gyűjteménybe került modern francia műalkotás - Paul Gauguin, Paul Cézanne, Eugene Boudin, Maurice Denis, Charles-Francois Daubigny, Camille Pissarro, és Pierre Puvis de Chavannes festményei - társágában láthatja a nagyközönség.

A festmény több mint száztíz éve, 1907-ben már bemutatkozott Budapesten, a Nemzeti Szalon kiállításán, ám akkor azt a Szépművészeti Múzeum nem tudta megvásárolni. A magyar kormány támogatásának köszönhetően Renoir remekműve most visszatért Budapestre - idézte fel a múzeum.

Az egyik legismertebb francia impresszionista mester alkotásának megvásárlása a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette: a The Times a nyár 25 legfontosabb látnivalója köré sorolta a Renoir remekművét bemutató, budapesti tárlatot. A tekintélyes brit napilap internetes kiadásában olvasható cikkben olyan bemutatók mellett szerepel a Szépművészeti kiállítása, mint a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a Pompidou, a firenzei Uffizi vagy a madridi Prado tárlatai - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.07.28 11:57

Word of notable first-day sales included Pierre-Auguste Renoir?s striking 1903 oil-on-canvas Femme nue couchée (Gabrielle), 1903, for which Dickinson gallery, of London, purportedly found a buyer for ?11 million ($12.5 million). The work, which had passed through the holdings of the Galerie Durand-Ruel, commanded $10.2 million when it sold at Christie?s New York in 2010.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html