Jelentős kormányzati tőkével segíthet ki néhány bajba jutott kisvállalkozást a GB & Partners. A több tízmilliárd forintos befektetéseket birtokló, és Eximbankos háttérrel működő vállalkozás  talán még időben felismerte azt, hogy a koronavírus járvány korábban nem tapasztalt helyzetbe hozta a magyar vállalkozásokat és ezen belül is a kis-és középvállalati szektort.

Már most megmutatkozik, hogy ebben a szegmensben nincs olyan vállalkozás, amelyik ne kényszerülne megszorításokra, elbocsátásokra, amelyiknek ne kellene újraterveznie a saját jövőjét. Az elmúlt hetekben több száz vagy ezer kis cég már le is húzta a rolót.

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. meglevő forrásait mozgósítva kívánja segíteni talpon maradásukat, túlélésüket. Ennek érdekében úgy döntöttek hogy, 15 milliárd  forintot különítenek el az általuk kezelt vagyonból magyar kkv-k számára, ezzel is segítve a vírushelyzet utáni újrakezdést.

Az alapkezelő 8-15 olyan középméretű társaságba fektetné be ezt a tőkét, amelyek már bizonyítottak a piacon, de a vírushelyzet miatt most  nehéz vagy majdnem reménytelen helyzetbe kerültek, ugyanakkor hosszú távon van esélyük a növekedésre, esetleg nemzetközi terjeszkedésre a friss tőkeinjekció révén. Az alapkezelő által piaci feltételek mellett rendelkezésre bocsátott, hosszú távú finanszírozást a helyreállítás mellett elsősorban új beruházásra, kapacitásbővítésre, felvásárlásra, összeolvadásra, vagy nemzetközi terjeszkedésre lehet majd felhasználni.

Olyan, már működő cégek jelentkezését várják, amelyek legalább 1-2 milliárd forint árbevétellel rendelkeznek, valamint átgondolt, pénzügyi tervekkel alátámasztott elképzeléseik vannak arra, hogyan adnának választ a jelenleg kialakult piaci és gazdasági helyzetre az alapkezelő által biztosított plusz likviditás felhasználásával.

A finanszírozáson túl a GB & Partners azt a szakértelmet is nyújtja, amellyel már sikeresen épített fel nemzetközi cégeket. Ezek között olyanokat találunk, mint a divatiparban jeleskedő Nanushka, a jegymester.hu, a Trezex  vagy az EPS Global. Ez utóbbi Kínában működtet okos parkolási rendszereket.