Rezsicsapdába került a kormány?

Akár 60-70 százalékkal nagyobb gázszámlát kaphatnak a Tigáz volt ügyfelei a fűtési szezon kezdetén. Bár ez nem tényleges növekedés a „rezsicsökkentő” kormánynak komoly kommunikációs csapás – írja a Figyelő.
Napi.hu, 2016. november 3. csütörtök, 12:41
Fotó: Napi.hu

A magasabb számla azokat a volt Tigáz-ügyfeleket érintheti, akik átalánydíjat fizetnek. Ennek oka, hogy a Tigáz fogyasztóit átvevő Főgáz nem tudta elérni, hogy a két cég egymással számoljon el, ne pedig a fogyasztókkal. Így mindenkinek tartozásmentesen kell indulnia az új szolgáltatónál.

Így számoltak
A Figyelő számítása szerint ha valaki havi 15 ezres résszámlát kap és legutóbb március végé olvasták le az óráját, akkor a kisebb nyári fogyasztás miatt több mint 50 ezret kaphatott vissza. Ha viszont a Főgáz leolvasója is márciusban érkezik, akkor a következő hat hónapban az éves fogyasztás 80 százalékát kell kifizetni, amely a példánál maradva akár 24 ezres számlát is eredményezhet a 15 helyett.

A magasabb számla azonban nem jelent valódi növekményt, ugyanis a Tigáz korábban már kiküldte az esetleges túlfizetéseket a fogyasztóknak, ami akár fedezheti is a mostani növekményt. Mivel a dolog "optikája" nem túk jó, a Főgáz több csatornán is próbálta kommunikálni, hogy az emberek tegyék el ezt a pénzt. Sokakhoz azonban ezek az üzenetek nem értek el és arra sem emlékeznek, hogy pár hónappal korábban pénzt kaptak vissza. Azt sem jött jól az állami közműcégnek, hogy október elején hidegebb volt, mint tavaly ilyenkor.

A Főgáz tett egy halvány kísérletet arra, hogy a Tigázzal kötött korábbi megállapodást módosítsa és mégis egymással számoljanak el, utóbbi azonban erre nem volt hajlandó. A Figyelő szerint ezzel állhat összefüggésben, hogy a Magyar Eneregetikai- és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) rekord bírságot rótt ki a cégre, ez azonban erős spekuláció.

HOZZÁSZÓLÁSOK