Sok a csőtörés - pénzt osztott az ITM

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 1,5 milliárd forintot osztott szét a víziközművek működésének fenntartására és fejlesztésére.
Domokos Erika, 2019. augusztus 21. szerda, 17:38
Fotó: Pixabay

Az ITM Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjából 1,5 milliárd forintot igényelhettek a víziközművek a fenntartható működés biztosítására és a hozzá kapcsolódó rendszerek műszaki állapotának fejlesztésére - írta az MTI.

Idén 38 pályázatot támogattak. Az egy pályázattal elnyerhető összeg legalább 10 millió, de legfeljebb 100 millió forint lehetett. A pályázatokat 2018. december 22. és 2019. február 28. között lehetett benyújtani. A pályázati forrás egyszeri, vissza nem térítendő támogatásnak minősül, rendelkezésre bocsátása előfinanszírozással történik.

Az ITM a pályázat tervezése során arra törekedett, hogy a víziközmű-szolgáltatók és az ellátásért felelős konzorciumok a lehető legszélesebb körben nyújthassanak be támogatási igényeket - írta közleményében az ITM.

A vízszolgáltatás biztonsága érdekében a következő húsz évben évente kétezer kilométer ivó- és szennyvízvezetéket kellene felújítani, miközben a vízszolgáltató cégek bevétele 2011 óta arra elegendő, hogy évente 350 kilométer vezetéket cseréljenek újra - írta a Népszava. A vízközmű cégeknek az a gondjuk, hogy önköltség alatti áron szolgáltatnak. A kormány 2012-ben befagyasztotta, majd egy évvel később - a rezsicsökkentés részeként - 10 százalékkal csökkentette a víz és a szennyvízdíjat. A díjak azóta sem emelkedtek, miközben a cégek kiadásai - az infláció és más terhek miatt - jelentősen emelkedtek. Ezért a 40 hazai vízszolgáltató többsége veszteségeset termel, s az állam például 2017-es működésüket 36,2 milliárd forinttal volt kénytelen támogatni - írta a Népszava.

HOZZÁSZÓLÁSOK