Rezsicsökkentés: a tíz százalék néha öt - rosszul járnak a takarékos fogyasztók?

Nem mindenhol éri el az áramszámlák csökkenése a 10 százalékot, csalódniuk kell például azon takarékos fogyasztóknak, akik már korábban − önszorgalomból − áttértek az úgynevezett két zónaidős tarifára.
Major András, 2013. január 4. péntek, 10:57
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A január 1-jétől érvényes lakossági, egyetemes szolgáltatásbeli áramtarifákat több szolgáltató − így például az Elmű és az EDf Démász − is ismerteti honlapján. Ezek alapján az energiaárak, valamint az elosztói, illetve rendszerhasználati díjak egyöntetű csökkenésének eredményeképp hozzávetőleg 10,1 százalékkal mérséklődnek a bruttó áramdíjak a korábbiakhoz képest − legalábbis az egy zónaidős tarifáknál.

Az Elmű-Émász csomagját két zónaidős mérőórával rendelkező lakossági fogyasztók vehetik igénybe, s jelentős megtakarítást érhetnek el az éjszakai időszakban, amennyiben éjszaka működő villamos berendezést üzemeltetnek. Az ő esetükben a bruttó (csúcs- és völgyidőszaki) áramdíj mindössze hozzávetőleg 4,1, illetve 5,4 százalékkal mérséklődik januárban. Vagyis csúcsidőszaki fogyasztásukért − összehasonlítva az egy zónaidős, A1-es árszabással − idén januártól az eddigieknél nagyobb prémiumot kell fizetniük, illetve jelentősen zsugorodik az éjszakai vételezés árelőnye is.

A villanyszámlánál többnyire jóval nagyobb havi kiadási tételt képviselő gázszámláknál teljesül a 10 százalékos árcsökkentési ígéret a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete alapján végzett számításaink szerint. Az országosan egységes alapdíjnál ugyan alig érzékelhetően túl is teljesül a 10 százalékos csökkentési ígéret, ez azonban csak a számla kis részét teszi ki, az annak zömét adó, egyes szolgáltatási területenként eltérő gázdíj 8,2−8,5 százalékkal lett alacsonyabb, ezt kerekíti ki 10 százalékra a biztonsági készletezési díj háztartások számára való eltörlése.

A távfűtés esetében jóval egyszerűbb a képlet, miután a rendelet egyszerűen úgy fogalmaz: "a lakossági felhasználó (...) a 2012. november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű, legmagasabb hatósági árnak minősülő szolgáltatási díjat köteles fizetni".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.08 19:34

@olasz:
Ez egy speciális helyzet, mivel távhőben a mai napig dominánsak az önkormányzatok. Szóval ez egyrészt (közműadóval és robin hooddal együtt) a pénz körbeforgása.
Másrészt hiába dominánsak, azért például a Pétávban 49%-a van a Pannon Hőerőműnek, ami 90%-ban a Pannonpower Holdingé, ami pedig a francia Dalkiáé. Az a dominancia talán még jót is tesz ennek. Követi valaki ezt a láncot...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.01.08 09:42

nem a zemberek fizetik a veszteseget! muhahahaha

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tavhodij-52-milliardos-kompenzacio-1129363
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.01.07 18:36

@elmufioka:
Nem keverem. Amig állami volt a telefon, éveket vártunk a vonalra, amikor negvette a WESZTEL vagy tudomisén ki, kiásták a kábeleket, újat raktak le és megszünt a sorbaállás. Nagybátyáméknál falun a postán volt csak a telefon 1991-ben ha jó az emlékezetem. Zárás után nem lehetett telefonálni. Mivel a rokonok kisfalukban laktak, könnyebb vólt autóval menni a hirekert mint telefonálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.06 15:52

@oldwiseman:
Remek, akkor két helyre is beírhatom ugyanazt a mondatot:
Az a baj, hogy szerintem nagyon kevesen fogják fel, hogy ez az egész rezsicsökkentési marhaság nem egy tőkések és kisemberek közti frontvonal, hanem egy KÖZCÉLÚ tevékenységet ellátó üzem beszorulása a kettő közé.
És ez nem csak az üzemeltetők baja, mert nem csak az ő munkakörülményeik, hanem a használat is több kockázatot fog magában hordozni. Az enyém inkább csak az utóbbi miatt, mert kulcsfontosságú szakmai aspektusok megtapasztalása nem mindig párosul a jó karrierlehetőséggel, és már évek óta ennek figyelembevételével választom a gyakornoki helyeimet. És szerényebb sem leszek. Nem a kemény 23 évemre alapozom a magabiztosságomat, hanem a családom, barátaim és olyan kollegáim tapasztalataira, akikben megbízhatok. A többi már csak logikus gondolkodás kérdése. Ami sokaknak nincs meg.
Mondtam, ne tarts nekem történelemórát. Eleget tudok a privatizációról személyes élménybeszámolók és tanulmányok alapján is, és azt is, hogy mennyire egyedi eljárás volt. És mire megyek vele? Mire megy vele bárki is a sok millió magyar (mert melléknévként és köznévként kisbetűvel írjuk) polgár? A hatályos jogszabályok szerint kinek a megítélése alapján befolyásolható egy ilyen cég bevétel-költség-profit összetétele? Remélem nem kell újra elmagyaráznom.
Igazából három kérdésre várnék választ. Kik hazudtolják meg a vonatkozó hatályos jogszabályokat kommunikációjukkal? Kiknek lenne a dolga ezek összehangolása? Kiknek kéne végrehajtatni ezeket a jogszabályokat?
Én persze tudom, hogy egy értelmesen működő államban mi lenne ezekre a válasz. És azt is, hogy mi a válasz kis honunk esetében. Viszont a sok millió magyar polgár megkajál bármit. És mint mondtam, így nem lesz cselekvés ott, ahol lehetne, és így lesznek hibáztatva a vétlenek.
Mindenesetre nem nagyon értem, hogy mit akarsz ezzel lassan betűzött, már-már közhelyes kijelentéssel. Rossz az egész helyzet megközelítése. Vagy azt kell feltételeznem, hogy nem tudod logikusan átgondolni, vagy azt, hogy annyira kiégtél, hogy már letettél a valódi változtatás reményéről. Utóbbi esetben jó hírem van: én még nem. Az esetleges karrieremmel is megvan a tervem. Kicsi vagyok és jelentéktelen, ott változtatok ahol tudok.
Előbbi esetben pedig egy kérésem volna: mellőzzük a témát a jövőben, mert így is több embert tanítok gondolkozni, mint erőmből telik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.01.06 10:26

@elmufioka: Egy ici-picit szerényebben, ha lehet! Ez kb ugyanolyan, mintha én 41 évesen beszámolnék, hogy milyen volt '56-ban a fejjel lefelé felakasztott és meggyújtott komcsik szaga, vagy milyen feeling volt '68 augusztusában a Táncdalfesztiválon, miközben a fiúkat meg Prágába vitték... Igenis, érdekeljen a múlt, mert a múltban elkúrt (nem kicsit, nagyon) dolgaink miatt áll ?nagyobb részt- úgy szerencsétlen Hazánk, ahogy. Fogd már fel végre, hogy sehol, ismétlem lassan, betűzve; S E H O L a környékünkön nem mutyizták el a mindenképp stratégiai ágazatnak számító energetikai szektort! Azt gondolom, mint 41 éves, villamosságban és a közgazdaságban igenis jártas szakember, hogy ?96 óta bőven félre tudtak tenni az említett Német, Francia, stb energetikai cégek az itthoni nem rossz marginokból annyit, hogy egy ilyen ?kétségkívül váratlan, meglepetésszerű- árcsökkentés se vigye őket csődbe és ne jusson karbantartásra, korszerűsítésre. Avatarodból következtetve te valószínűleg az ELMŰ-nél ténykedhetsz és teljesen logikusan félted a státuszod, de engedtessék meg, hogy én és a másik oldalon állók - sok millió Magyar polgár , valamint hazai és külföldi tulajdonú fogyasztó KKV- ne hullassunk krokodilkönnyeket a ?95-ben igen jutányos árért egy, alapvetően akkoriban sem lelakott és meglehetős üzembiztonsággal működő kis és középfesz hálózatot, ill egyéb kiszolgáló infrastruktúrát megszerző és abból az elmúlt 16 évben extraprofitot termelő, a saját országukban nagyrészt állami tulajdonú RWE, EdF, e.on ?súlyos veszteségein? , mert ez még viccnek is rossz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html