Riasztó hírek érkeztek a magyar boltokból

Tovább csökkent a dolgozók száma a boltokban, ahol nem bírják béremeléssel tartani a létszámot. Az élelmiszerboltokból másfél ezer eladó eltűnt október végéig. A kisboltok túlóráztatással és "rögtön jövök" táblákkal operálnak - állapítja meg elemzésében a Blokkk.com.
Napi.hu, 2016. december 21. szerda, 10:46
Fotó: Napi.hu

Egyre kevesebb eladó dolgozik a boltokban, áruházakban a KSH legfrissebb, az októberi időszakról közzétett adatai szerint. 2016. első felében kétezer-háromszázzal csökkent a boltok száma, ami egyik magyarázata lehetne az olvadozó bolti létszámnak. Az év első hat hónapjában a boltszám csökkenés mellett azonban még fel tudták húzni valamelyest a létszámot a boltokban, részben az áprilisi vasárnapi, részben a nyár eleji üdülőhelyi nyitás nyomán - értékel a kereskedelmi szakportál.

Az évközi adatokat mustrálgatva szembetűnő, hogy 2016. júliusában volt a legnagyobb a bolti dolgozók létszáma , ami viszont már a második félév része, tehát az első félévi boltbezárási hullámot követő első hónap adata. A nyári létszámcsúcs elérésében feltehetően a diákmunka is besegített. Júliust követően viszont hónapról-hónapra esett a létszám, október végéig közel ezerhétszáz fővel, ezen belül a fizikai dolgozók - eladók, pénztárosok, árufeltöltők - tábora is megcsappant ezerkétszázzal. Érdekes módon a részmunkaidős dolgozók száma is csökkent, némi hullámzással.

A KSH részletes adatai a következő képet mutatják:

Kiskereskedelem 2016-ban (ezer fő)
Létszámjanuárjúliusaugusztusszeptemberoktóber
Összesen192,7193,5192,6191,9191,8
Fizikai dolgozók139,6139,9139,1138,5138,7
Részmunkaidős fizikai dolgozók36,333,733,233,033,5
Forrás: KSH

Nagy a baj az élelmiszerboltokban

A Blokkk.com szerint egyes szakterületek létszámváltozásánál akadnak különbségek. A legsanyarúbb helyzetben az élelmiszerboltok vannak, ahol év közben folyamatos volt a fizikai dolgozók számának csökkenése, mivel az év elejéhez és júliushoz képest is kevesebb volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma, ami másfél ezres apadás. A különféle iparcikkek területén árnyaltabb a kép, ahol a kisebb hullámzás a jellemző, igaz, itt magasabbak is a bérek:

A létszámhiányt igazolja egyrészt, hogy az októberi közel félmillió órás túlóráztatás ötödével több az előző évinél. A KSH adatai szerint ráadásul 2016. első három negyedévében tovább nőtt az üres álláshelyek száma, a teljes kereskedelemben. Míg 2015 harmadik negyedévében 3725 pozícióban mértek üresedést, addig az idei év hasonló időszakára már 4844 álláshely volt betöltetlen.

A havi bruttó átlagkeresetek 164 ezer forintra nőttek a bolti fizikai dolgozók körében idén októberre, ami egy évvel ezelőtt 148 ezer forint volt, tehát 10 százalék feletti ütemben nőtt egy év alatt. Úgy tűnik, ez a létszám tartásához sem elég mindenütt. Az élelmiszer boltokban egyébként egy év alatt 151 ezerről 170 ezerre emelkedett a fizikai dolgozók havi átlagkeresete, de ebben a körben a multi áruházláncok is benne vannak, ahol köztudottan az átlagnál jóval nagyobbak a bérek. Az élelmiszer szakboltokban 135 ezerről 145 ezerre mentek feljebb a bérek, ami a kisboltosokra jellemző bérszint, hát itt nagy földindulás lesz jövő évben a minimálbérek emelése nyomán. A "rögtön jövök" kevés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.21 12:56

Majd utaznak a nyuggerek kenyérért meg tejért. Ráérnek, az idejükből kitellik...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2016.12.21 12:54

Azt elhiszem, hogy elmennek az emberek a boltokból, de gyanús, hogy nem is vesznek fel újakat. Majd legfeljebb végkimerülésig hajszolják a meglevőket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html