Robban a hazai internetpiac - olcsóbb a szolgáltatás

Az internet-előfizetések száma 40, a szektor nettó árbevétele viszont csak 31 százalékkal nőtt Magyarországon. A mobilpiac 9 százalékkal gyarapodott - derül ki a KSH jelentéséből.
NAPI Online, 2007. december 6. csütörtök, 09:00
Fotó:

2007 III. negyedévének végén a mobil-előfizetések száma csaknem 10,5 millió volt. Miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak mennyisége tovább esett. A telefonbeszélgetések időtartamának közel 70 százalékát mobiltelefonokról kezdeményezett hívások tették ki. A szélessávú internet-előfizetés 39 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, a vezeték nélküli szegmens részaránya pedig már átlépte a 22 százalékot.

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 272 ezerrel növekedett, az időszak végére már csaknem elérte a 10,5 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 281 ezerrel emelkedett. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 895 ezerrel, 9 százalékkal lett magasabb. 100 lakosra 104 mobil-előfizetés jutott a negyedév végén.

Egy előfizetésre átlagosan 330 percnyi beszélgetés jutott, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Bár egyre több cég, kábeltévé- illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának esése nem lassul. 2007. III. negyedév végén - előzetes adatok szerint - kevesebb mint 3,3 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 4,7 százaléka kábeltévés), 95 ezerrel kevesebb, mint 2006 azonos időpontjában, és 25 ezerrel kevesebb, mint 2007. június végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 32,7 volt.
A vezetékes vonalakról indított hívások száma 18, időtartama 19 százalékkal csökkent az előző év III. negyedévéhez képest. A visszaeséshez hozzájárul a mobilforgalom éves szinten nagymértékű emelkedése, és valamelyest az egyre inkább terjedő, ingyenes internetes telefonálási lehetőség is.

A harmadik negyedévben az internetszolgáltatók száma 336 volt, 108-cal több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát.
A negydév végére az internet-előfizetések száma 6,5 százalékkal emelkedett 3 hónap alatt. Szeptember végén 40 százalékkal több előfizetés volt a 2006. azonos időszakihoz képest.
Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben meghaladta a 28,4 milliárd forintot, 31 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, közel 47 százalékkal; az xDSL-é ennél kevesebbel, 34 százalékkal. A vezeték nélküli internet még nagyobb léptékben terjed, egy év alatt majdnem a háromnegyedével növekedett, részaránya már átlépte a 22 százalékot. A szélessávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 39 százalékkal nőtt, és már 18-szor akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.

Az összes előfizetésen belül 2006 III. negyedévéhez képest felére esett a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), kismértékben csökkent az xDSL, hasonló mértékben, de nőtt a kábeltévés és majdnem 23 százalékkal magasabb a vezeték nélküli szegmens előfizetéseinek aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK