Robbant a béremelési bomba: százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok

Százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Mivel az országban általános a munkaerőhiány, az emberek egyre kevésbé tartanak attól, hogy munka nélkül maradnak.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 11. szombat, 11:16
Fotó: Napi.hu

A szakszervezet szerint a BKV-sok megelégelték, hogy ők még csak ígéretet sem kapnak a fizetésemelésre, miközben az állami cégeknél megkezdődhet az a program, amelynek eredményeként 3 év alatt összesen 30 százalékkal emelik a béreket .

A szervezet közleménye szerint az EKSZ pénteken kezdődött akciójának híre futótűzként terjedt a cégen belül, s már az első nap végére több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amelyet a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetnek be.

A szakszervezet szerint az emberek egyre kevésbé tartanak attól, hogy munka nélkül maradnak, mivel az országban általános a munkaerőhiány.


Az érdekvédelmi szervezet emlékeztet: pár nappal ezelőtt még "csak" forgalomlassító akciósorozatot helyezett kilátásba az EKSZ arra az esetre, ha a BKV vezetése a hét nap leteltével sem kezd érdemi tárgyalásokat a béremelésről, s nem tesz konkrét ajánlatot a várható mértékre. Még a fele sem telt el a kitűzött türelmi időnek, amikor kiderült, a kormány engedélyezte az állami tulajdonú cégeknek ígért béremelés végrehajtását, így hamarosan elkezdődhet a kifizetés.

Ettől robbant a bomba a BKV-nál

- mondta Nemes Gábor, az EKSZ elnöke, hiszen az önkormányzati cégeknél még csak érdemi tárgyalást sem lehetett kezdeni a százalékokról.

Óriási a feszültség

A szakszervezet szerint a BKV-s munkavállalók körében óriási a feszültség, sokan azonnal sztrájkba lépnének, ám a sztrájktörvény miatt majdnem lehetetlen hatásos, erős nyomásgyakorlásra alkalmas munkabeszüntetést szervezni.

A pénteken indult akció, azaz a felmondólevelek kitöltése és letétbe helyezése viszont olyan mértékben felgyorsult, ami még a szakszervezetet is meglepte.

A súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél - így a MÁV-nál és a Volánnál is - jelentősen emelik a béreket. Nemes szerint a munkavállalók abban bíznak, hogy ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.12 09:21

A NER-ben ilyesmi nem fordulhat elő. Bérharc nincs, mert bér sincs. Munkás sincs, emberek vannak, közös érdekük semmi.
Az sem lehet, hogy a Margitszigeten rabolnak.
Ez valami alternatív valóság. A bűnözés nálunk 2010-ben megszűnt.

A NER-ben béke van, az emberek sörözgetnek, esznek, utaznak - nem politizálnak.
A politika a Nemzetnek van fenntartva.
Az ilyen zavaró tényezőket ki kell iktatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2017.03.12 06:50

Mi az "átlag törzsbér"?
Nem értem miért nem lehet netto brutto -amit megért bárki- ha már kiír valaki egy ilyen statisztikát?
Mondjuk még mindig jobb mint amit felénk ki szoktak adni:
Vezérek milliós fizetését hozzácsapva a melósokéhoz jutalmakkal bruttóban- lám lám mennyit keresnek mégsem elég nekik.....
Az persze soha nem jelenik meg, hogy ez brutto bér műszakpótlékkal, túlórákkal jutalmakkal stb stb...
Meglátja egy átlagember és jön a duma, hogy mit akarnak ezek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html