Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Éles a bérverseny a bolti eladókért, hiszen mindegyik nagy lánc folyamatosan keresi az eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket. Ezek szerint van létszámhiány. Még mindig, pedig az elmúlt években szépen emelkedtek a boltos bérek is - kezdi cikkét a szakportál, amely most kizárólag a bolti dolgozók bérezését vizsgálta meg. Az adatok kicsit torzak, mert az Aldi, Lidl, Tesco és Spar saját álláshirdetései alapján számolták ki a kezdőbéreket, a részmunkaidős állásokat pedig nyolc órára vetítették az összehasonlíthatóság kedvéért.

Az Aldi 10 évre is megadja a bolti eladó bérfejlesztési lehetőségét: átlagosan évente 8-9 ezer forintot jelenthet, ami 2-3 százalék a jelenlegi szinthez képest. Az alapbér az árufeltöltőknél heti 20 órás részmunkaidős beosztásban bruttó 115 ezer forint, a 25 órásé pedig 120 ezer. Így az előbbi nyolc órára vetítve 230 ezer forint havi bérnek felel meg, utóbbi viszont 192 ezer forintnak. A német tulajdonú cég csak részmunkaidős dolgozókat keres a bolttérbe: a leghosszabb meghirdetett munkaidő 35 óra. Ezek alapján a nyolc órára számított fizetés legfeljebb 271 ezer forint.

A Tesconál a bolti dolgozók körében nagyobb béreltérések vannak munkakörönként, de ez a szakképzettség elvárásának függvénye: a portálon fent lévő adatok szerint egy budapesti áruházban egy pénztárosnak összesen mindössze bruttó 166 ezer forintot fizetnek részmunkaidőben. Viszont hiányzik ennek hossza ami miatt nem lehet 8 órára átszámítani a fizetéseket, de a cég állítja, hogy ennél az összegnél nagyobb a kezdőbére.

A jó bérpolitika, vagy bértaktika része például a Sparnál is nyomon követhető, bár ő a honlapján nem mond semmi számszerűt az álláshirdetésekben. Cserébe viszont 13. havi juttatást és cafetériát is adnak. A lánc korábbi sajtóközleménye alapján a kereseti lehetőség a különböző elemekkel együtt bruttó 251 ezer forint.

Fizetések a láncoknál
Lánc neveBeosztásKínált kereseti lehetőségcafeteriaMegjegyzések
Aldibolti eladó310 000-10 év után 392 000 forint
Lidlbolti eladó267-287 ezerLidl-kártya: 25 174 forint3 év után 297 317 forint
Tescofriss árú pultos213 ezer6 hónap után: 16 000 forint
Tescopék, dagasztó277 ezer6 hónap után: teljes bércsomag
Sparáruház252 ezer13. havi juttatás, havi 40-80 ezer forint
Forrás: blokkk.com összesítés.