Tavaly folyamatosan nőtt azon magyarok száma, akik egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánnak jelenlegi főbankjuk helyett másikat választani. Az első negyedévben ezek aránya 59 százalék volt, míg a negyedik negyedévben már 69 százalék - derül ki GfK Financial Intelligence felmérésének adataiból.

A bankinformatikai fejlesztések, és az ajánlatok, valamint megoldások személyre szabása lassan, ám annál biztosabban eredményt hoz. Az ügyfelek érzik, hogy javulnak a szolgáltatások, egyre több személyre szabott megoldás közül választhatnak, amely élmény a főbankhoz fűződő viszonyukat stabilizálja, pozitívan befolyásolja - magyarázta az adatokat Ertl András, a GfK pénzügykutatási szakembere. Véleménye szerint bankhűség javuló tendenciája alátámasztja azt az alapvetést, miszerint a bankok számára fontos a fogyasztókat alaposan megismerni és ezen ismeretek mentén cselekedni.

Az ezerfős felmérés szerint a bankváltásra nyitott magyarok aránya stabilan 7 százalék körül alakul, ami nagyjából ötszázezer bankkapcsolattal rendelkező főt jelent a felmért 15-69 éves lakosság körében. Ők azok, akikért a hirdető bankok versenybe szállhatnak. Ez a kör jellemzően a fiatalabb - 30 évet még nem betöltött - ügyfélkörbe tartozik, akik a rendelkezésre álló lehetőségekről az internet mellett elsősorban ismerősi, baráti körben tájékozódnak.

A bankváltásra nyitottak körében az átlagnál lényegesen alacsonyabb a folyószámla-hitellel rendelkezők aránya, ami természetes módon megkönnyíti számukra a döntést. Az adatok alapján a bankkapcsolattal rendelkezők 10,4 százalékának van folyószámlahitele, míg a főbank-váltást tervezők körében csupán 5,6 százalék ez az arány.

A folyószámlahitel egyrészt a gyakorlatban a röghöz kötés egyfajta eszközeként kezdett működni, hiszen az esetleges tartozás miatt beszűkülnek a bankváltást tervező ügyfél lehetőségei - véli Ertl. Másrészt azonban ez a bankok számára egy újabb termékfejlesztési lehetőséget nyújt: miért is ne csábíthatnák magukhoz az aktuális főbankjuk által nyújtott kondícióknál előnyösebb feltételeket biztosító bankok ezeket az ügyfeleket folyószámlahitel-átvállalással - veti fel a lehetőséget a tanácsadó.

Ezek az adatok valószínűleg rosszkedvűen fogadja majd az MNB. A jegybank ugyanis évek óta módszeresen igyekszik a bankok közti versenyt erősíteni. E törekvés sikerét jelezhetné a bankváltást tervezők számának emelkedése. Legutóbb a múlt héten fogalmazott úgy egy interjúban Nagy Márton MNB-alelnök, hogy "a bankváltásnak igen jelentős adminisztrációs és pénzbeli költsége van". E területen is változtatásokra készül a jegybank, az elképzelések hamarosan a PST elé kerülnek.