Az érdeklődés több mint tízszeres a korábbi évekhez képest, a megrendelések pedig körülbelül a háromszorosára nőttek. Még bírjuk a munkát, de ha ez így megy tovább, akkor nem fogjuk bírni ezzel a létszámmal. Olyan embereket keresnek a cégek, akik már dolgoztak hasonló területen, de időközben abbahagyták, nem utaztak ki külföldre, hanem más tevékenységbe kezdtek. Most összeszednék újra azokat a brigádokat, akik korábban házépítéssel foglalkoztak" - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Vannak olyan cégeink - különösen a Dunántúlon -, amelyek már csak 2017-re tudnak felvenni megrendelést, mert annyi érkezett hozzájuk - mondta a szakember.

Egy könnyűszerkezetes, 90 négyzetméteres kulcsrakész ház ára alapfelszereltség mellett nettó 150-170 ezer forinttól indul. De ez elérheti a 250-300 ezer forintos szintet is, ha napkollektor, infrafűtés, mennyezet fűtés-hűtés, hővisszanyerő szellőztetés is van az épületben.

Vagyis csak az vágjon bele, akinek van 10 millió forint önereje a csokos támogatás mellé. A hozzánk telefonálók többsége azt mondja, hogy nem szeretne elesni a 10 millió forintos lehetőségtől, ezért érdeklődik, hogy mit tudunk neki ezért építeni. Ilyenkor abszolút lebeszélem az érdeklődőket, azt javaslom nekik, hogy próbáljanak meg inkább a lakásvásárlásban gondolkodni, de lakásépítésben semmiképpen se. Az építés azoknak alkalmas, akik legalább a 30 százalék önerővel rendelkeznek. Akkor fel tudja építeni és működtetni tudja a házat. Kárpáti szerint a kereslet növekedésével felfelé fognak menni az árak, mert az elmúlt időszakban rendkívül nyomottak voltak.

Az, hogy a csok fehéríti-e az ágazatot, az elnök szerint nagyon kérdéses. Ha nem kell energiatanúsítvány és az energiafelhasználással sem kell foglalkozni, és nem kell előre meghatározott termékeket beépíteni a házakba, akkor automatikusan meg fognak jelenni a fészer kategóriájú épületek, hisz rendkívül olcsón lehet építkezni, ha például nem hőszigetelünk, ha vékony szerkezetet alkalmazunk - fogalmazott a szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.