Roham indult a készházakért

Vannak olyan dunántúli készházépítő cégek, amelyek már csak 2017-re tudnak felvenni megrendelést. Egyre nagyobb gond a munkaerőhiány, és az is, hogy sok potenciális vevő nem rendelkezik önerővel.
Inforádió, 2016. február 11. csütörtök, 21:45
Fotó: Napi.hu

Az érdeklődés több mint tízszeres a korábbi évekhez képest, a megrendelések pedig körülbelül a háromszorosára nőttek. Még bírjuk a munkát, de ha ez így megy tovább, akkor nem fogjuk bírni ezzel a létszámmal. Olyan embereket keresnek a cégek, akik már dolgoztak hasonló területen, de időközben abbahagyták, nem utaztak ki külföldre, hanem más tevékenységbe kezdtek. Most összeszednék újra azokat a brigádokat, akik korábban házépítéssel foglalkoztak" - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Vannak olyan cégeink - különösen a Dunántúlon -, amelyek már csak 2017-re tudnak felvenni megrendelést, mert annyi érkezett hozzájuk - mondta a szakember.

Egy könnyűszerkezetes, 90 négyzetméteres kulcsrakész ház ára alapfelszereltség mellett nettó 150-170 ezer forinttól indul. De ez elérheti a 250-300 ezer forintos szintet is, ha napkollektor, infrafűtés, mennyezet fűtés-hűtés, hővisszanyerő szellőztetés is van az épületben.

Vagyis csak az vágjon bele, akinek van 10 millió forint önereje a csokos támogatás mellé. A hozzánk telefonálók többsége azt mondja, hogy nem szeretne elesni a 10 millió forintos lehetőségtől, ezért érdeklődik, hogy mit tudunk neki ezért építeni. Ilyenkor abszolút lebeszélem az érdeklődőket, azt javaslom nekik, hogy próbáljanak meg inkább a lakásvásárlásban gondolkodni, de lakásépítésben semmiképpen se. Az építés azoknak alkalmas, akik legalább a 30 százalék önerővel rendelkeznek. Akkor fel tudja építeni és működtetni tudja a házat. Kárpáti szerint a kereslet növekedésével felfelé fognak menni az árak, mert az elmúlt időszakban rendkívül nyomottak voltak.

Az, hogy a csok fehéríti-e az ágazatot, az elnök szerint nagyon kérdéses. Ha nem kell energiatanúsítvány és az energiafelhasználással sem kell foglalkozni, és nem kell előre meghatározott termékeket beépíteni a házakba, akkor automatikusan meg fognak jelenni a fészer kategóriájú épületek, hisz rendkívül olcsón lehet építkezni, ha például nem hőszigetelünk, ha vékony szerkezetet alkalmazunk - fogalmazott a szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2016.02.12 11:42

Egy értelmes kisebbség elkezdett gondolkozni végre, és nem építenek feleslegesen 100 évekre házakat.

A többség:
Hunniában sajnos még mindíg egyeduralkodó a tégla/fa/beton "szentháromság" mert:
- a sokadik generációs kőműveseink nem látnak mást, az iskolába se nagyon
- még mindig nem terveznek az emberek, ezért teljesen feleslegesen építenek "100 évekre" házakat.

Ezeknek részben történelmi okai vannak: itt "csúcsidőben" volt talán három téglagyár is és el kellett adni a tervszerűen megtermelt téglát. Akárhogy is, de el kellett adni, fel kellett használni, akármilyen sz@r volt is az.
USA-nak pld. viszont nincsen saját tégla ipara (csak nagyon rövid ideig volt) Azt a keveset, amit jobbára dekorációs célokra felhasználnának, Kanadából importálják.
A felnőttképzésben még mindig megy a modern technológiák hanyagolása, illetve a hagyományos téglaépületek erőltetése, pedig mindkettőnek meg van a maga helye.
.. és még mindíg sokan vannak, akik meggyőződéssel valják azt, hogy a B30-as tégla önmagában jó hőszigetelő. (A téglakereskedők meg persze szorgalmasan bólogatnak ehhez)

Barátom nemrég építkezett, kérdem tőle azt, hogy miért szenved a B30-as téglával, amikor fele, harmada idő alatt meg van egy könnyűszerkezetes ház. Az érvei:
- nagyrészt kalákában épül majd és kőműves ismerősei csak ezt ismerik (de még ezeknek az "öreg rókáknak" sem sikerült egyenes falat rakniuk...)
- 100 éveket is kibír
- nem fújja el a szél

Az első érv tényleg ütős.... az "így szoktuk"-al meg a "igazítsa a kúúúvaannyja"-val nincs mit kezdeni. (Másik építkezésen vérig voltak sértve a hasonló mentalitású kőművesmesterek azért, mert rezgővágóval méretre kellett vágniuk a vágandó téglákat ahelyett, hogy "jól bevált" és amúgy nagy selejtszámú kalapácsos töréssel vágják "méretre")

A téglaépület 100 éveket kibír.
Ez sem igaz, mert úgy 8..10 évente komolyabb állagmegőrző/gépészeti felújítást, néha meg átépítést (megváltoznak az igények) kell végezni, de ha ezt ki is hagyom a képletből, akkor is minek 100 évre építkezni? Netán a világörökség része lesz majd az épület, vagy mi?
A házba született gyerekek huszonévesen kirepülnek (másik országba...), és az ekkorra már pont eléggé elavult épület egy pillanat alatt túl nagy és drága lesz a szülőknek, akik ekkor már szja adókedvezményt sem kapnak és mindenért teljes árat kell fizessenek majd, vagyis indul a gatyásodás. (Jah, eközben végig mindkét kereső megmaradt, tehát egyik sem halt meg vagy lett rokkant, stb)
A megoldás: átköltözni egy kisebb, olcsóbban fenntarthatóbb lakásba, "de még 50 évet kibírna ez??". Jah, csak fenntartani nem tudják majd.
A 25-30 évre tervezett könnyűszerkezetes házzal nincs gond, az simán megy a levesbe és a beépített anyagok nagy része újrahasznosítható.

Nem fújja el a szél.
A könnyűszerkezetes házakat sem. Balaton déli parton is van már sok és nagyon jól állják a 100..120 km-s bakonyi szeleket. Ne a tornádókból induljunk ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.02.12 07:25

Ezek nem komoly házak, nekem se kellene. Amerikában még ennél is rosszabbak az ilyen "fa szerkezetű" házak, de a kész házak "mindent alulmúlnak".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.02.12 07:04

A használt piacon viszont a kutyát nem érdekli az ilyen típusú ház, ezért bagóért se nagyon kell. Nekem sem kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html