Békésben már véget ért a szezon, Szabolcsban és a hevesi termőterületeken azonban várhatóan szeptember közepéig tart majd. Az elnök szerint az exportra szánt görögdinnye felvásárlási ára továbbra is kilónként negyven forint közül mozog, persze ez a mennyiség csökkenésével akár még emelkedhet is (ha szeptember elején kitart a meleg). Az elmúlt évek folyamatos piaci zavarait követően 2009-re hétezer hektárra olvadt a termőterület, az időjárás azonban nem volt kegyes a megmaradt termelőkhöz. Negyven százalékuknál csak a tavalyi termésátlag kevesebb mint fele termett meg, további negyven százaléknál pedig 40 százalékos volt a terméskiesés.

Békésben a nyári, Szabolcsban pedig a tavaszi forróság, majd a jég- és viharkárok csökkentették a terméshozamot. Balkány környékén például mintegy 300-350 hektár dinnyét vert el a jég, harmadára csökkentve a termést - mondta a Napinak Kékessy Mihály, a termeléssel és kereskedelemmel is foglalkozó balkányi Perpusz Hungary Kft. ügyvezetője. A megye mintegy kétezer hektáros termőterületén egyébként a tavaszi aszály is megtette a hatását, az extenzív termelésben az átlagos időjárás mellett szokásos hektáronkénti 250-350 mázsás termés helyett mindössze 150-200 mázsás átlaghozamra számíthattak a termelők.

Az exportra szánt dinnye ára 30-45 forint között mozgott - a cseh és lengyel piacra szánt ömlesztett áruért 30, a Németországba szánt dobozos exportáruért pedig 45 forintot fizettek a felvásárló és kereskedő cégek. Továbbra is komoly kereslet mutatkozik a magyar árura az exportpiacokon, azonban a jövőben komolyan oda kell figyelni a feljövőben lévő román és ukrán dinnyetermesztésre, mivel ezekből az országokból az elmúlt hetekben a jóval olcsóbb termelési költségek miatt 7-8 eurócentes áron exportáltak a hagyományos piacainkra, olykor magyar cégek közreműködésével - mondta Kékessy. Pár hete, a békési és szabolcsi dinnye piacra kerülése közti szünetben hiánypótlóként a magyar boltokban is feltűnt a román és ukrán áru - tette hozzá Simonka.