Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Óriási piacról van szó, hiszen Románia lélekszáma Magyarországénál közel háromszor nagyobb, és bár a válság, illetve az árvizek miatt megtorpant a gazdaság, a felfutás borítékolható - indokolta Árgyelán Tamás, a Nortek Kft. ügyvezető igazgatója cégének romániai terjeszkedését. Az autóüveg- és karosszéria-fóliák forgalmazásával foglalkozó kft. tapasztalatai szerint bár a román társadalomban nagy a jövedelmi szakadék, kezd kialakulni a fizetőképes réteg. A többség egyelőre a legolcsóbb termékeket keresi, de miután épp kialakulóban a piac, most érdemes építkezni, befektetni. Ha elkészül végre az autópálya, még több magyarországi vállalkozás dönthet a romániai terjeszkedés mellett.

Mindennek már most kézzelfogható jelei vannak. A válság időszakában a magyar cégek eddig soha nem tapasztalt érdeklődését tapasztalta ugyanis az ITD Hungary Zrt. a romániai vásárokon, kiállításokon való részvétel iránt.

Mára már a tízezret is meghaladja a részben vagy egészben magyar tőkével működő cégek száma Romániában. A magyar befektetéseket a sok, kis törzstőkével létrehozott, zömében kft. formájában működtetett vegyes vállalat jellemzi, miközben befektetett tőke kb. 90 százalékát a 10-15 legnagyobb vállalat tudhatja magáénak.

Buktatók: korrupció, bürokrácia, fizetési fegyelem

A korrupció kiterjedt, egy-egy nehezebben beszerezhető dokumentumnál nem árt, ha az illetékes megfelelően motiválva van, mert így jelentősen felgyorsítható a folyamat. Az adminsztrációs terhek kisebbek, mint Magyarországon - ez akkor is igaz, ha sokszor nem egyértelmű a hivatalok működési mechanizmusa, vagy esetleg megakad valahol az ügyintézés. Gondot okozhat ugyanakkor, hogy bizonyos esetekben megyénként eltérő a szabályozás.

Ami a megállapodásokat illeti, Árgyelán Tamás úgy tapasztalta, hogy a szóbeli egyezségnek kevés a súlya, így célszerű az írásbeliséghez ragaszkodni. Hátráltató tényező lehet továbbá a magyarországinál gyengébb fizetési morál, amit megfelelő ismeretekkel lehet kezelni: a váltó használata például bevett szokásnak számít. A piac ugyanakkor olyan tempóban bővül, hogy a kinnlévőségek nehézkesebb behajtását is elbírja az üzlet.

Az ITD szerint a román cégek fizetési fegyelme a 90-es években hagyott kívánnivalót maga után, a helyzet 2000 utáni időszakban érezhetően javult, majd az utóbbi két évben a válság hatására ismét valamelyest romlott., de ezek problémák sosem öltöttek olyan méreteket, hogy azok az áruszállítások bővülését hátrányosan befolyásolták volna.

Bár az utóbbi időben ezen a téren számos pozitív fejlemény történt - különösen az EU-csatlakozásnak köszönhetően -, még mindig komoly problémát jelent a cégek számára a stabil jogi és gazdasági környezet hiánya, a hagyományosan magas fokú bürokrácia. Az ilyen jellegű negatív jelenségek felszámolásában a befektetők véleménye szerint fáziskésésben van Románia.

Azzal is számolni kell, hogy a külföldi konkurencia is jelentős tőkével és képviseletekkel jelen van a piacon és ez a megjelenés már a viszonylag korán elkezdődött (a magyarországihoz viszonyítva pl. jóval erősebb a török, görög jelenlét).

A munkaerőtoborzás estében nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy hozzávetőleg 2,5 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ami szűkíti a piaci kínálatot különösen a képzett szakemberek területén, még a fizikai munkák vonatkozásában is.

Érdemes szem előtt tartani - tanácsolja az cégvezető -, hogy vásárlók érdekeit jobban védik az előírások, mint idehaza. (Az már más kérdés, hogy a garanciális követeléseket a tőkeszegény cégekkel szemben miként lehet érvényesíteni.)

Könnyű a cégalapítás, jó az imázs

A cégalapítás ügyintézése viszont könnyű - hansúlyozza a cégvezető -, hiszen a határhoz közel egyszerűen lehet találni a magyar cégekre szakosodott könyvelőt, ügyvédet, így a terjeszkedést választó vállalkozásoknak nem jelent gondot a román nyelvtudás hiánya.

Önmagában egy vegyes vállalat megalapítása ma már nem bonyolult feladat, rövid időn belül elintézhető, de célszerű helyi ügyvéd bevonásával intézni - tanácsolja az ITD is. A tényleges működés során lehet találkozni a bürokráciával, a lassú ügyintézéssel, a jogszabályok gyakori változásával és azok alkalmazási gyakorlatának sokszor régiónként is eltérő jellegével. Ezzel együtt mindenképpen javasolt helyi képviselet létrehozása, illetve helyi képviselő alkalmazása, mivel a jogalkalmazási gyakorlatban való eligazodást és a piaci lehetőségekről való közvetlenebb tájékozódást ez nagymértékben megkönnyíti.

Az itteni vállalkozások előnyére válhat, hogy - tapasztalta Árgyelán Tamás - a román piacon kvázi nyugatinak tekintik a magyar cégeket, vagyis egy magyar termék vagy szolgáltatás a minőséget, igényességet, szervezettséget képviseli, így ha azonos az ár, a hazai helyett a magyart választják.

Nem hátrány, ha magyar

Az üzleti életben nem tapasztalható a magyar tőkével működő beruházás hátrányos megkülönbözetése. Tevékenységük során jellemzően ugyanazokkal a problémákkal kerülnek szembe, amelyek az összes befektetőt érintik, legyen az külföldi, vagy akár hazai tőkével létrehozott vállalkozás.

Árgyelán Tamás szavai is erre rímelnek, az ügyvezető sem tapasztalta, hogy hátrányos megkülönböztetés érte volna cégét azért, mert magyarországi, sőt, a magyar területeken még előnyt is jelent, hogy az anyaországból érkezett. A közúti ellenőrzést végző rendőrök mindenkivel kemények, nem utaznak a magyar rendszámú autókra.