Az MNB a jogelőd felügyeleti hatósága (PSZÁF) által indított piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította: az erdélyi, nagyváradi székhelyű IFN TREZOR Amanet S.R.L. (IFN TREZOR) Magyarország területén engedély nélkül nyújtott zálogkölcsönt. E tevékenységében a szintén engedély nélkül működő miskolci Zafír Gold Záloghitelező Kft. kiemelt közvetítőként működött közre.

A jogsértés nyomán az MNB szerdán közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az IFN TREZOR engedély nélkül - pénzügyi szolgáltatásnak minősülő - zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végezzen, egyúttal 20 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. Határozatában az MNB haladéktalanul azt is megtiltotta, hogy a Zafír Gold Záloghitelező Kft. - szintén pénzügyi szolgáltatásnak számító - jogosulatlan kiemelt közvetítői tevékenységet végezzen, s e társaságra 5 millió forint bírságot rótt ki.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaságok jogszabálysértő tevékenységüket nagy rendszerességgel, professzionális piaci szereplő látszatát keltve végezték. A Zafír Gold Záloghitelező Kft. esetében rosszhiszemű magatartásként, s így súlyosító körülményként volt értékelhető az is, hogy a társaság bizonyítottan tudott tevékenysége jogellenes voltáról, s így működött tovább. A jegybank piacfelügyeleti eljárása során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült. Az MNB így büntetőeljárást is kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

Az MNB az eset kapcsán emlékezteti a pénzpiaci szereplőket: a pénzpiacok átláthatóságának alapvető biztosítéka, hogy az ott működő szolgáltatók és közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között tevékenykedjenek - olvasható a közleményben. A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek - az ügyfelek védelme érdekében − Magyarországon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók a pénzügyi szervezetekkel történő szerződéskötés előtt a felugyelet.mnb.hu honlapon elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről. A figyelmeztetéseket tartalmazó nyilvántartásban szereplő társaságok ajánlatai kapcsán célszerű fokozott körültekintéssel eljárni - javasolja a jegybank.