Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A tavalyi nehéz év után nagyon készültek a téli szezonra a balatoni vendéglátók. A legtöbb önkormányzat már kijelölte a korcsolyapályákat, a kivilágított strandokon szól a zene, a kolbászt és a kocsonyát pedig forralt borral lehet leöblíteni. Az északi part szállásadói nemcsak korcsolyázást, fakutyázást és jégvitorlázást, hanem a közeli hegyekben síelési lehetőséget is kínálnak: több szálloda és panzió különbuszokat indít például a tavalyinál is jobb szezont váró eplényi sícentrumba.

A vállalkozói összefogás egyik példája, hogy van ahol a pincéket, borházakat lovas fogattal, ha az idő engedi szánnal is körbe lehet járni - az együttműködési kísérleteket viszont nehezíti, hogy sok panzió, illetve vendéglátóhely már végérvényesen lehúzta a rolót, de több olyan önkormányzat is akad, amelyik anyagi gondjai miatt még a közterület takarításával sem tud segíteni.

Bár a siófoki Hotel Azúr elsősorban wellness-szállodaként ismert, a héten már jeges programokat is nyújtanak a vendégeknek - tájékoztatta lapunkat Sternócky Balázs értékesítési és marketingigazgató. A tavalyinál valamivel jobban indult az idei tél: karácsonykor 65-70 százalékos kihasználtsággal működtek, szilveszterkor viszont csaknem telt ház volt és a következő hetek foglaltsági adatai is biztatók, főleg hazai vendégek érkeznek. Hasonló tapasztalatokról számoltak be a legnagyobb balatonfüredi és hévízi szállodákban is, hozzátéve, hogy a vendégek mind nagyobb része csak két-három napra jön.

Tihanyban viszont osztrák, német, szlovák és orosz vendégekre is számítanak, miután hat csoport is jelezte érkezését, a programokat idén - több térségbeli vállalkozással összefogva - a gyenge forint miatt olcsóbban tudták kínálni. Már karácsonykor is jóval többen lettek volna, ha a havazás miatt nem bénul le számos európai repülőtér; most viszont attól tartanak, hogy a jelentős költséggel előkészített terveket - többek között a lékhorgászatot és tóparti halászléfőzést - az enyhülés teszi majd tönkre.

A Velencei-tónál a hét végén már kijelölt, biztonságos pályán lehetett korcsolyázni. Zakariás Zoltán, a kistérség idegenforgalmi szakreferense szerint eredményesnek látszik az a pár éve felvázolt koncepció, amely szerint elsősorban Budapestről igyekeznek vendégeket csalogatni. A reklámkiadványokban hangsúlyosan szerepel, hogy pár órára is érdemes leugrani, hiszen a tó akár autópályán, akár vasúton olcsón, nagyon rövid idő alatt elérhető. Mielőbb annak a lehetőségét is szeretnék megteremteni, hogy a közeli hegyekben több kiépített síelésre és szánkózásra alkalmas pálya is legyen. A nívós szállodák mellett már most is azoknak a panzióknak a foglaltsági adatai a legjobbak, amelyek ilyen lehetőségeket tudnak kínálni, akár kicsiben is.

A Fertő tó magyar oldalán működő vendéglátók már rég tisztában vannak azzal, hogy a határ osztrák oldalán lévő infrastruktúrával - a kiépített, kivilágított pályákkal, különleges téli sporteszközöket is kínáló kölcsönzőkkel - csak alacsony árakkal, jó ételekkel és borokkal tudják felvenni a versenyt. Weisz Sándor hegykői panziótulajdonos, a térség turisztikai egyesületének képviselője lapunknak elmondta, már az idén jelentős forgalomnövekedést várnak az osztrák oldalon lévő szállodákkal kialakított együttműködéstől, amelynek keretében egy-egy napos magyarországi kirándulásokat szerveznek, a vendégek itt ebédelnek, vacsoráznak, boroznak. A foglaltsági adatok alapján tovább nő majd a szlovák turisták száma is - tette hozzá Weisz -, ami főleg a gyengélkedő forintnak köszönhető. Nem panaszkodnak a Sopron, Kőszeg, sőt Szombathely környéki szállásadók sem, miután egyre többen innen járnak át Ausztriába síelni - még osztrákok is.