BUX
41516

Romokban a BKV - minden harmadik busz hibás

Minden harmadik BKV-busznál talál valamilyen műszaki problémát a Nemzeti Közlekedési Hatóság - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió.

NAPI, 2010. augusztus 7. szombat, 17:40

A leggyakrabban alvázrepedés, szélvédő törés, olajszivárgás miatt vonja be azonnal a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy busz műszaki engedélyét. Az MR1-Kossuth Rádió információi szerint a hatóság tesztjein egyre több BKV busz akad fenn.

Lovas Károly, a szervezet elnökhelyettese azt mondja, általában szúrópróbaszerűen ellenőriznek, és az esetek mintegy harmadában találnak valamilyen hibát. Előfordul, hogy a hibás buszok a helyszínen is megjavíthatók, többször azonban azonnal érvénytelenítik a jármű műszaki engedélyét.A BKV-buszok átlagéletkora több mint tizenöt év - mondja a buszos szakszervezet vezetője. Nemes Gábor hozzáteszi: a több száz buszból álló járműparkban csak a százötben Volvo számít újnak. Nemes Gábor szerint azonban nemcsak a buszok elöregedése a gond, hanem az is, hogy nincs pénz nagykarbantartásra.A szakszervezetek szerint a főváros évek óta alulfinanszírozza BKV-t, ezért tettek az érdekvédők a héten ismeretlen tettes ellen ügyészségi feljelentést. Két éve Kocsis István BKV vezérigazgató még ezer új busz lízingelését ígérte. Az MR1-Kossuth Rádió által megkérdezett szakértők szerint az önkormányzati választások előtt ezekkel a problémákkal már nem foglalkozik a városvezetés.