Romokban hever a Zalabaromfi

Jelentős állami szerepvállalás nélkül kevés esély van arra, hogy az idén ismét bedőlt Zalbaromfi cégcsoport újra talpra álljon - vélekednek a társaságok felszámolásával megbízott szakemberek.
Körtési Zsolt, 2009. szeptember 21. hétfő, 07:57
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az ismét többmilliárdos adósságot felhalmozó cégeket ugyan piacra lehet dobni, ám elfogadható árú értékesítésre és szakmai befektető bevonására egyelőre nincs kilátás. Az üzemek korszerűsítéséhez, a termelés újraindításához, a piaci kapcsolatok kiépítéséhez legalább 3-5 milliárd forintra lenne szükség.

A Carnex-csoport cégei közül az elsők között, 2006 tavaszán a több mint hétszáz dolgozót foglalkoztató, a hitelezőkkel szemben 10 milliárd forintos adósságot felhalmozó Zalabaromfi Zrt. jutott a felszámolás sorsára. A társaságot 2007 októberében 1,2 milliárd forintért a Dale-konzorcium vette meg, s bár nem sokkal később a vételárral megegyező, 1,2 milliárdos tőkeemelést is végrehajtottak, a mintegy 700 dolgozót foglalkoztató Zalabaromfinál 2008 őszén finanszírozási okok miatt ismét leállt a termelés.

A legutóbbi időkben a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. néven működő társaság végül idén februárban jutott a felszámolás sorsára. A cég csupán a beszállító termelőkkel szemben mintegy egymilliárd forintos adósságot halmozott fel. A dolgozók elmaradt bérköveteléseit csak a bérgarancia-alap segítségével tudták kifizetni. Nem sokkal később ugyanígy járt a cégcsoporthoz tartozó, a termeléshez szükséges ingatlanokat és eszközöket birtokló Dale-Food Invest Zrt., május 27-én pedig a termékek értékesítésével foglalkozó Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. ellen indult felszámolási eljárás.

HOZZÁSZÓLÁSOK