Aligha kerülhet sor ma délelőtt 10 órakor a Doubravszky György pénzügyi ombudsman által életre hívni kívánt háromoldalú tárgyalásra a bankok, a kormány és a civil szervezetek részéről, mivel a biztos által megadott időpontban a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága tárgyal épp a Doubravszky által kezdeményezett témáról, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának kérdéséről. Az érdekeltek zöme tehát a parlamenti bizottság előtt lesz, ekképp az első forduló vélhetően halasztást szenved. A tárgyalódelegációk összetétele is kérdéses: a Nemzetgazdasági Minisztérium eddig csak annyit jelzett, hogy részt vesz a tárgyaláson, ám az általa delegált személyek még nem ismertek − miként a bankok szakértőinek neve sem. A Magyar Nemzet hétvégi száma szerint a civil oldalt a biztos mellett Boros Imre korábbi Phare-ügyekért felelős miniszter és Varga István, az MNB felügyelőbizottságának tagja képviseli.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa február 16-án jelentette be, hogy azt javasolja: 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen. Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte február 25-ére a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A Magyar Bankszövetség korábban azt közölte, hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését. A sajtóban bejelentett egyoldalú kezdeményezés véleményük szerint ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak.