Rossz hír jött: Bezárja magyarországi gyárát a multi

Lehúzza a rolót a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt. A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártott, kifogyott alóla a piac - írta a hvg.hu.
Napi.hu, 2014. április 8. kedd, 07:38
Fotó: Reuters

A Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. végelszámolás alá vonását április 3-án tették közzé. A jogutód nélkül megszűnő társaság tulajdonosa a 2001. márciusi alapításkor a Samsung SDI német leánycége volt, majd 2006. április elején átvette a Samsung SDI Co. Ltd. A Samsung Digital Interface (SDI) termékcsoportjai a színes televízió képcsövek, plazma panelek mellett mobiltelefonok folyadékkristályos kijelzőin át, egészen az újratölthető akkumulátorokig és az érintőképernyőkig terjed.

A cég 322 ezer négyzetméteres gödi gyárát 2001-ben építették, az induláskor 20 és 21, utóbb 28, 29 és 32 colos képcsöveket készítettek itt. Európa egyik legnagyobb katódsugárcső-gyártója lett az üzem, ahol 2007-től a plazmatelevíziók egyik fő alkatrésze, a "modul" egység összeszerelését is végezték.

A magyar leány árbevétele 2010-ben még 101 milliárd, 2012-ben viszont már csak 76,6 milliárd forint volt. Adózott eredménye 2010-ben 3,77, egy évvel később 4,2 milliárd forintot tett ki, 2012-ben 3,56 milliárd forintot ért el.

A Samsung SDI Magyarország Zrt. a Magyarországon működő Samsung-cégek között a második legnagyobb a Jászfényszarun működő, 2012-ben 713 milliárd forint árbevételt elérő Samsung Electronics Magyar Zrt. mögött. (Az utóbbi cég tavaly szeptemberben a magyar kormánnyal stratégiai megállapodást írt alá és új gyár építéséről is beszámolt Jászfényszarun.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.04.09 10:51

@oskovulet: Icipicit lásson már tovább az ön előtt tornyosuló fánál?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.09 10:50

@oskovulet: "Tudja mennyit kellene kapnia egy könnyűipari munkásnak azért hogy a könnyűipar versenyképes legyen?"

S képzelje! Az olasz kkv-k milyen jól megélnek még könnyűiparból is?!
Sőt! Vannak varrodák még mindig hazánkban! Csak nem tömegtermelést folytatnak... Cipőiparunk is van még.
Miskolcon újra fognak cipészeket is képezni szetembertől...
Most mondja?!

"megszűnt több ezer munkahely, de több százezer ember keresett többet."
S ennek nagyon örül az a 1,5-2 millió munkavállaló, akiket most az ország nagy része parazitának gondol...

Jó lenne végre észrevenni, hogy a minimálbéremelésnek és a 20-40-60-80-100%-os béremeléseknek, bérkiigazításoknak nincs helye kis hazánkban! Folyamatosan kéne a bérhelyzettel foglalkozni, de kormányaink valahogy mindig csak tüzet oltanak.
Olyan ez, mint a magyar buszgyártás: az állam nem ad pénzt a nonprofit közlekedési társaságoknak 20 évig új buszra, aztán ön pedig nyíg, hogy megszűnik a magyar buszgyártás, s amikor minden buszt szinte azonnal lecserélnek, akkor max. csak külföldi kooperációra futja.

Pont mint az építőiparunk helyzete 2010-2013 között.

De nem gond, ugyan nem közmunkás-táborral építették a debreceni staiont, de nem is akarja senki se műlödtetni... egy újabb mrd-ket elnyelő xart hoztunk létre! Gratula!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.09 10:42

@oskovulet: Nem megmozdulni kell a közmunka-pénzért...
Szemléletbeli különbség van köztünk!

Én sok közmunkást ismerek...

Őket csicskáztatják a pénzért.

Csak egy nem régi példa:
2013 dec-2014 márc között oktatták őket. A bérleteiket csak azokra a napokra kapták, amikor benn kellett ülni a teremben. A szerződések 2014 jan végére elkészültek... talán.

Ergo: az államnak nem volt érdeke, hogy mondjuk állást keressenek.

Ha még mindig nem vette észre: drága munkaerőpiaci-statisztika-befolyásolás megy 2011 óta.

1 közmunkás az államnak a bajnai féle 28.500 helyett 120.000 Ft/hó-nál is többe került 2012-2013-ban. Azóta ezek a költségek tovább nőttek.
ENNYIBŐL MÁR NORMÁLIS MUNKAHELYEKET IS LEHETNE TÁMOGATNI, AHOL A VERSENYSZFÉRA FOGLALKOZTATHATNÁ ŐKET, MIKÖZBEN MONDJUK HAVI 50.000-REL TÁMOGATNÁ AZ ÁLLAM EZT A FOGLALKOZTATÁST.

De nem! Sőt!
Az állami cégek 5,9 hónapig foglaloztatnak minden munkanélkülit, aztán 3 hónapra elküldik. Csak azért, hogy ne kelljen őket véglegesíteni, de minden támogatást felvehessenek.
A közmunkások is tudják, hogy ez a régi dologház újraéledése.

Talán el kéne néhányukkal beszélgetnie!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.04.09 09:48

@oskovulet: még egyszer sokadszor: senki nem tartja felelősnek a kormányt azért mert a samsung ezen technológiája elavult! ez egy adott termék életgörbéjének természetes piaci alakulásához tartozik.

azért tartom a kormányt felelősnek, mert képtelenek ezeket olyan beruházásokkal kiváltani, amelyek életgörbéjük elején, vagy csúcsán lévő termékek gyártásával foglalkoznak.

és nem azt állítom, hogy egy ilyen sincs, hanem azt, hogy a jelenlegi tendencia a termelőinfrastruktúránk lassú de biztos amortizálódásával jár.

és azt is állítom, hogy a magyar beruházások nem váltják ki a külföldieket, pedig egyesek ezek közül több tíz, vagy akár száz milliárdos nagyságrendű nyereséget ért el állami pályázatokon keresztül. márpedig a külföldiek kiváltása (elvileg) a fidesz gazdaságpolitikájának egyik alapköve... és ráadásul - a fidesz állítása szerint - a gazdasági környezet is beruházásra alkalmas...

ezek alapján viszont hülyeségnek tűnik a külföldieket ellehetetleníteni...

összességében hülyére veszik a népet, annyi pénzt nyúlnak le amennyit nem szégyellnek, de ez nem hasznosul a gazdaságban... persze ha te tudod, hogy hol gyűjtik a tízmilliárdjaikat a simicskák, nyergesek, mészárosok, szélesek, toborczok, stb. akkor alig várom, hogy eláruld! ha nem tudod, akkor mindketten csak annyit tudhatunk, hogy a modell - így - nem működhet.

persze ha van erre a jelenségre más magyarázatod, alig várom, hogy olvashassam...

a káröröm pedig nem gazdasági kérdés. a kárörömről beszélgess azokkal akik ilyet fejeznek ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2014.04.08 20:19

@Kotkodus:

sosem vitattam el a hazafiságot ilyen alapon, és ezt nem is teszem soha. Nem hiszem hogy homokba dugnám a fejemet, de nem kárhoztatok olyanért, amiért nincs felelős. Az SDI-t Szent Gyurcsány sem tudta volna megtartani. Az aggasztó folyamatokat pedig kéretik korrektül tálalni. A káröröm visszataszító, és sajnos egyre gyakrabban ez kíséri a rossz híreket. Nem te voltál, de egyre gyakoribb itt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html