BUX
37954

Rossz híreket kaptak a hazai földgázfogyasztók

Az egyetemes szolgáltatók versenyével akár olcsóbb is lehetne a földgáz Magyarországon, hiszen az EMFESZ kiesése nyomán két cégnek is megéri, hogy kedvezményes tarifával csábítson új ügyfeleket. Az egyik rossz hír az, hogy ez az alacsonyabb ár csak az emfeszesek számára elérhető. A másik rossz hír, hogy a kedvezményes tarifa csak három hónapig él, utána visszatér a normál díjszabás.

Leszák Tamás, 2011. január 13. csütörtök, 13:33

Bármelyik lakossági fogyasztó elhagyhatja jelenlegi gázszolgáltatóját, amennyiben kedvezőbbnek tartja egy másik kereskedő ajánlatát. A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján is szereplő leírás szerint 2009. július elsejétől vált teljessé a földgázpiac új modelljének bevezetése, ennek keretében pedig mindenki számára adott a lehetőség, hogy szabadon válasszon az egyetemes szolgáltatója vagy valamely földgázkereskedő ajánlata között. A kérdés az egykori EMFESZ-ügyfelek kapcsán került előtérbe, ők ugyanis - az EMFESZ engedélyének felfüggesztésével - csütörtöktől más szolgáltatótól kapják a gázt, esetenként még az EMFESZ 8 százalékos árelőnyénél is kedvezőbb díjtételért. Két szolgáltatónál olcsóbb a gázA MEH korábbi közleménye szerint az E.On és a GdF Suez ellátási területére nem érkezett más egyetemes szolgáltatótól ajánlat, így ezek a társaságok - az érvényes hatósági maximált áron - régi szolgáltatójukhoz kerültek vissza. A Tigáz és a Főgáz területén azonban több ajánlat is érkezett, a kialakult árverseny nyomán pedig a Tigáz a Főgáz, a Főgáz pedig a Tigáz területén nyert. A Főgáz 6,30 forintos, a Tigáz pedig 8,40 forintos kedvezménnyel adja a gázt a másik szolgáltató területén az egykori EMFESZ-eseknek, utóbbi ezzel még az eredeti kedvezményt is túlszárnyalja. A Tigáz és a Főgáz akciós ára azonban csak az EMFESZ engedélyének felfüggesztése 90 napjára vonatkozik, a szolgáltatóknak (az E.On-nak és a GdF-nek is) a mától számított 45 napon belül meg kell keresniük az új (vagy régi új) ügyfeleket egy olyan ajánlattal, amely szerint a 91. naptól kezdve milyen feltételek mellett nyújtanak nekik egyetemes szolgáltatást, azaz mennyiért adják majd a gázt. Az egyetemes szolgáltatásban - a mostanihoz hasonló rendkívüli és átmeneti helyzetek kivételével - egységes árat kell alkalmaznia az egyetemes szolgáltatóknak, azaz a 90 nap leteltével egy Budapesten most Tigáz-ügyféllé váló, és nagyobb kedvezményben részesülő fogyasztónak ugyanannyiért kell kapnia a gázt, mint a Tigáz többi ügyfelének, ha elfogadja a Tigáz ajánlatát. Ügyfélszerzés a célEmiatt joggal feltételezhető, hogy a két szolgáltató által 90 napra vállalt kedvezmény egyfajta ügyfélszerzési költségnek tekinthető, amelyekkel a másik területére betörve juthatnak esetlegesen új fogyasztókhoz (az EMFESZ a MEH adatai alapján összesen 305 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezett, közülük 140 ezer került most a Tigázhoz és a Főgázhoz).

A terjeszkedési törekvéseknek gátat szabhatnak viszont azok a szigorú jogszabályi előírások, amelyek az egyetemes szolgáltatóknak a szolgáltatási területén ügyfélszolgálati irodák fenntartását írják elő. A Főgáz mai sajtótájékoztatóján Koncz László, a társaság vezérigazgatója elmondta: a társaság célja, hogy a fogyasztói számát növelje, ezáltal hatékonyabban működjön. A vezérigazgató szerint az egyetemes gázszolgáltatók számára jogszabályban meghatározott 5,90 forintos árrés és a versenytársaknál olcsóbb beszerzési ár elegendő lesz arra, hogy az átvett ügyfeleknek nyújtott szolgáltatást is nyereségesen végezzék 90 napig. Nyilatkozniuk kell az EMFESZ-eseknekAz egykori emfeszesek a 90 nap leteltével, mérlegelve a most kijelölt - úgynevezett végső menedékes - szolgáltató ajánlatát, természetesen dönthetnek úgy, hogy azt nem fogadják el, és másik kereskedőt választanak. Erről azonban mindenképpen nyilatkozniuk kell majd, tudatos fogyasztói magatartás nélkül ugyanis automatikusan a most kijelölt szolgáltatónál maradnak. Több szakértő szerint az EMFESZ-hez szerződő fogyasztók kiléptek a szabad piacra, ezzel - a kedvezőbb ár fejében - kockázatot vállaltak. Ezért fogyasztóvédelmi kérdésként nem merülhet fel a leszerződött alacsonyabb díjszabással szemben a mostani vagy jövőbeni esetlegesen ennél magasabb szolgáltató ár. A jogszabályok ugyanakkor a piacra kilépő lakossági fogyasztókat is védik, önhibájukon kívül nem maradhatnak gáz nélkül.Így válthat szolgáltatótAz egyetemes szolgáltatót elhagyni szándékozó ügyfelek a bejelentést követő második hónap első napjára mondhatják fel egyetemes szolgáltatási szerződésüket és köthetnek szerződést az általuk választott kereskedővel. A kereskedőváltás bejelentésekor nem lehet lejárt határidejű számlatartozás, a szerződés felmondásának benyújtásakor csak olyan ki nem fizetett számlával rendelkezhet a felhasználó, amely fizetési határideje a bejelentést követően jár le. A szolgáltató az ügyfél szándékának kézhezvételét követő nyolc munkanapon belül köteles a felmondást visszaigazolni, annak esetleges akadályairól és feltételeiről tájékoztatni a váltani szándékozót. Ezzel egyidejűleg az egyetemes szolgáltató és a kereskedő is a váltás napjáig terjedő időszakra egy becsült fogyasztásról szóló számlát bocsát ki. Amennyiben a váltás napját megelőző tizenötödik napig az ügyfél nem rendezi számláit régi szolgáltatója felé, a kereskedőváltás nem valósul meg. A váltást követően pedig a fogyasztásmérő leolvasásával a tényleges fogyasztást tartalmazó elszámoló számla bocsát ki a régi szolgáltató.