Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A március 20-i kormányrendelet szerint mintegy 26 tevékenységi körben nem kell a kisadózóknak (katásoknak) március, április, május és június hónapra tételes adót fizetniük. Fontos, hogy ez nem befolyásolja a társadalombiztosítási (tb) ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. Ugyancsak ki kell emelni, hogy a kedvezménnyel csak azok a vállalkozók élhetnek, akik 2020. februárban már katások voltak.

Mit tehetnek azok a katás vállalkozók, akik nem kerültek be a kedvezményezettek körébe, ám bevételeik mégis elapadtak az elmúlt hónapokban? Mivel a katások több mint 90 százaléka egyéni vállalkozó, számukra adott a lehetőség, hogy egy hónaptól két évig szüneteltessék a tevékenységüket. Ez azzal jár, hogy amikor teljes hónapban szünetel a tevékenység, akkor arra a hónapra nem kell megfizetniük a 25, 50 vagy 75 ezer forint adót.

Csakhogy egy ilyen szüneteltetés alapjaiban befolyásolja a hitelképességet a lakáshitel, a személyi kölcsön, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) vagy éppen babaváró igénylésénél - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu szakértői.

A banknak egy új hitel kihelyezésekor ugyanis meg kell vizsgálnia, hogy az ügyfél rendelkezik-e a hiteltörlesztő megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, illetve a jövedelemforrás megfelelően stabil-e ahhoz, hogy várhatóan a futamidő végéit teljesíteni tudja a szerződésben vállalt feltételeket. Emiatt szigorúbbak a bankok sok esetben a határozott idejű munkaszerződéseknél, illetve ezért hitelezik most nagyobb elővigyázatossággal az egyéni vállalkozókat és a válsággal leginkább érintett ágazatokban dolgozókat.

A bevételek elmaradása miatt szüneteltetett egyéni vállalkozás pedig aligha számít stabil jövedelemforrásnak, ezért a bankok a szüneteltetés alatt nem hitelezik az egyéni vállalkozókat. A szüneteltetés vége sem jelent azonban feltétlenül azonnali hitelképességet, a bankok ilyenkor egyedileg - a szüneteltetésben töltött idő, az ismét aktív hónapok száma és a céges múlt alapján - döntenek a hitelezhetőségről.

Van azonban egy másik, talán még fontosabb negatív hatása annak, ha egy egyéni vállalkozó felfüggeszti a tevékenységét. Míg a kormányrendeletben felsorolt tevékenységeket végző vállalkozások az adó alóli mentesség idejére is folyamatos tb-jogviszonnyal rendelkeznek, addig a szüneteltetéssel a jogviszony automatikusan megszűnik. Emiatt havonta 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, másrészt ezzel megtörik a tb folyamatossága, ami pedig feltétele a csoknak, a falusi csoknak és a babaváró hitelnek egyaránt. A folyamatos tb-jogviszony azt jelenti, hogy az előírt időtartamon belül összesen nincs 30 napnál több megszakítás. Vagyis, ha például egy katás egyéni vállalkozó több hónapra szünetelteti a tevékenységét, akkor az otthonteremtési támogatások eme feltételének már biztosan nem tud majd megfelelni.