A ma megjelent hirdetmény szerint a Quaestor Bank Zrt. egésze - ez 2002 darab, egyenként egymillió forint névértékű törzsrészvényt jelent - vár új gazdára.

Ez a gyakorlatban egy üres bankot jelent, amelynek a valódi értékét az élő bankengedély jelenti.

A Piller Zsuzsa felszámolóbiztos jegyzete felhívás szerint a kötelező érvényű ajánlatokat október 30-ig lehet az értékesítési eljárás teljes körű lebonyolításával megbízott Equilor Befektetési Zrt.-hez benyújtani. Minden egyes ajánlattevőnek ajánlati biztosítékként 100 millió forintot kell fizetnie.

Csak egy éve szerezték

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 2014 decemberében engedélyezte a a Tarsoly Csaba nagyvállalkozó cégbirodalmába tartozó Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nek, hogy megvegye a Credigen Bank Zrt. 100 százalékát.

A Quaestor a Credigen megvételével és átnevezésével csak banki licenchez jutott, miután a tulajdonos francia Crédit Agricole Consumer Finance S.A. 2010-ben tavaszán a banki hitelezés folyamatos megszüntetése mellett döntött: a kivonulásra a francia tulajdonosnak az egész cégcsoportot érintő stratégiaváltása nyomán került sor. (Akkoriban többen is hírbe hozták az OTP-t az elsősorban személyi és áruvásárlási kölcsönöket értékesítő Credigen Bankkal, mondván a lépéssel erősíthette volna pozícióját az áruhitelezési piacon.)

Ezt követően 2011-ben megkezdődött a Credigen banki portfóliójának értékesítése, ennek részeként a 2012 végén 2,3 milliárd forint értékű lakossági hitelből a jó minősítésűeket 2013. január-februárban a Budapest Bank Zrt.-nek, a mintegy 80 millió forint értékű rosszakat pedig 2013. márciusában az EOS Faktor Zrt.-nek adták el.

Kettő darab ügyfél

A Quaestor Bank vesztesége a mérlegbeszámolója alapján 2014-ben 433,3 millió forint volt. Mivel a pénzintézet a gyakorlatban nem működött, ügyfélszáma - az "öröklés" nyomán - a múlt évén végén kettő volt, összesen egymillió forintos hitelállománnyal.

Miután az új tulajdonos engedélyét az MNB 2015. március 9-ét követően korlátozta, majd bevonta, a jegybank az anyavállalat képviseletével a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t bízta meg. A részvényeket zár alá vették és április 22-án kezdődött a tulajdonos felszámolása.

A majdani vevőjelöltek számára jó hír lehet, hogy a 2014-es mérleget készítő könyvvizsgáló véleménye szerint a bank képes a folyamatos továbbműködésre.