A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index a hét elején ismét megközelítette a bevezetőben említett trendet. A trendvonal a tegnapi minimum (22 983 pont) közelében húzódik. Miután ez a környék az elsődleges emelkedő trend, illetve a másodlagos csökkenő trend alját is jelenti, önmagában jó okot adna arra, hogy a vételi érdeklődés emelkedésére számítsunk. A napokban azonban a kurzus lefelé átlépte a 23 315 pont közelében húzódó támaszt is, ami negatív jel. Az 50 pont alatt tartózkodó és csökkenő RSI indikátor is inkább az index további csökkenését vetíti előre. A csökkenés célja a 22 000-es korábbi támasz lehet a másodlagos csökkenő trendvonal és a 23 315 pontnál húzódó támasz által bezárt háromszög alapján. Ezen az úton a 200-as átlag lehet akadály 22 730 közelében. Az optimizmus véleményünk szerint odáig terjedhet, hogy a BUX a 23 565−23 492 közötti rés betöltése után a jelenleg aktuális másodlagos csökkenő trend felső széléig emelkedik. Erre akkor nőne meg az esély, ha a kurzus ismét 23 315 pont feletti zárásokat lenne képes mutatni.

A Mol árfolyama − miután letörte a tavaly novemberben indult emelkedő trendet − a 22 500  forintos korábbi támaszhoz csökkent. Ebből a helyzetből jelenleg még számíthatunk arra, hogy a kurzus a támasz alatti zárásokat produkálva betölti a 21 950−21 640 között korábban hagyott rést. Ez a mozzanat azért is fontos, mert a 200-as átlag jelenleg a rés tetejénél húzódik. Az átlag alá legutóbb csak néhány napra "nézett be" az olajpapírok kurzusa.  A 23 000 forint feletti zárások viszont arra adnának jelzést, hogy a kurzus ismét 24 000−24 300 közelébe emelkedik. A határt az uralkodó csökkenő trendcsatorna felső széle jelöli ki.

Csökkenő csatornában halad tovább a Richter árfolyama

Az OTP Bank papírjainak árfolyama jelenleg a 6150-es támaszszint felett tartózkodik. A legutóbbi két csúcs azonban csökkenő trendet rajzol, így a támasz és a csökkenő trendvonal olyan háromszöget alkot, melynek területét az árfolyam leggyakrabban lefelé, a támasz irányába hagyja el. Amennyiben a kurzus lefelé kilép a háromszögből, akkor a csökkenés célja 5825 közelében van. Miután ez a szint már a jelenleg formázódó kettős csúcs − ahol a bal oldal újabb két kisebb csúcsból áll − "nyakvonala" alatt helyezkedik el, további csökkenés következhet. A folyamat 5460 közelébe, a 200-as átlaghoz viheti a kurzust. Ennek a forgatókönyvnek − legalábbis első fázisának − a felülvizsgálata csak akkor kívánatos, ha az árfolyam újra 6400 feletti zárásokat képes produkálni.

A Richter részvényeinek kurzusa − a technikai elemzés tapasztalati törvényeinek megfelelően − kitört lefelé a csökkenő trend és a 36 374-es támasz által bezárt háromszögből. A kurzusban ez alapján további csökkenésre számíthatunk az aktuális csökkenő trendcsatorna alsó széléhez (32 892 forint). A folyamat során 35 111 közelében időlegesen megtorpanhat az esés. Pozitív alternatívát a jelenlegi helyzet nem mutat. A kisebbik gyógyszergyár, az Egis árfolyama is letörte a heteken át támaszt nyújtó 19 500-as szintet. A következő lépés a csökkenés során a 18 500-as korábbi támasz tesztelése lesz. Ha a kurzus ezt is letöri, akkor az árfolyam 17 500 közelébe csökkenhet.

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője