A lépés a nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint egy korábbi "adminisztratív hiba" korrigálása, ugyanis amikor a Moody's az elmúlt években, több lépésben az elsőrendű "A1" szintről a jelenleg érvényes, közepes befektetői "Baa1" szintre gyengítette a magyar szuverén adósosztályzatot, ehhez nem igazította hozzá az MNB devizakötvény-besorolásait.

A csütörtöki korrekcióval az MNB devizakötvény-osztályzata is "Baa1" az eddigi "A1" helyett, a magyar államadósi besorolásra érvényes negatív kilátással.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Magyarország adóskockázati osztályzatának kilátását a Standard & Poor's azonban tavaly negatívról stabilra javította vissza, az akkori magyar kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseinek eredményeivel indokolva a lépést. A másik két cégnél egyelőre negatív kilátás érvényes a magyar besorolásokra.