A lap úgy tudja, jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-s javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek.

A javaslat szerint jövő márciustól a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap is. Így például ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatják a vásárlókat.

A törvényben nem említett, más típusú egységek is lehetőséget kaphatnak a vasárnapi üzemelésre a jövőben, erről egy bizottság hoz majd döntést. Többek között azt a szempontot is figyelembe veszik, hogy az adott kereskedelmi egység turisztikailag látogatott területen helyezkedik-e el.

Az eredetileg a KDNP által felvetett vasárnapi zárva tartást elrendelő friss módosító javaslat a közvéleményt régóta foglalkoztató vita végére kíván pontot tenni. Az indoklás szerint a cél, hogy a vasárnap valóban az ország döntő többségének pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre lehetőséget adó időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is.

Nemcsak a vasárnapot szabályoznák

A hét utolsó napján is dolgozók érdekét szem előtt tartó javaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napokon tiltja meg az üzletek nyitva tartását, a többi napon - így például szombaton is - időbeli korlátok közé szorítja. Fő szabály szerint az üzletek a jövőben reggel 6 és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon.

A törvénytervezet nem kívánja korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását akkor, ha ezek nem jelentős alapterületű kereskedelmi egységek, és a tiltott időszakokban az üzlet tulajdonosai, illetve segítő családtagjaik maguk végzik a kereskedelmi tevékenységet.

Nem hagyja figyelmen kívül az éjszaka üzemelő boltok, illetve vendéglátóhelyek nyitva tartását sem a javaslat, ezek esetében továbbra is a kerületi önkormányzatok vagy a települések képviselő-testülete rendelkezhet a helyi sajátosságok figyelembevételével - írta a Magyar Nemzet.

A plázastop néven elhíresült, üzletnyitásra vonatkozó szabályozást is pontosítanák. Az utóbbi időben ugyanis a nagyobb kereskedelmi vállalatok úgy próbálták megkerülni a versenyhátrányban lévő cégek érdekében bevezetett korlátozást, hogy a belvárosokban, a lakóépületek szomszédságában kisebb méretű üzletek nyitásába kezdtek. Ezek közül több olyan épületben alakult, amelyet műemlékké, világörökségi helyszínné nyilvánítottak. 2016. január elsejétől azonban bezáratnák a világörökségi területen működő diszkontokat, nagyméretű szupermarketeket és hipermarketeket, illetve a javaslat megtiltja, hogy ezekre a helyszínekre működési engedélyt kapjanak a kereskedők.