Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament tegnap este szavazott a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló, még az utolsó pillanatban is módosított törvényjavaslatról. Mint arról hírt adtunk, Rogán Antal fideszes politikus arra számít, hogy a devizahitelesek legalább fele áttér majd az árfolyam-rögzítéses megoldásra.

Egyelőre úgy tűnik, a bankok ennél jóval csekélyebb arányt tudnak elképzelni. Mint megtudtuk: a CIB24 ügyfélszolgálat már megkezdte az igények telefonos felmérését, melynek eredménye az elkövetkezendő hetekre várható. Úgy gondolják, hogy a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében kapacitás szempontjából is fel kell készülni az átszerződésekre, a bankfiókokban és a központi (jóváhagyási és egyéb) területeken.

A CIB-nél egyébként elmondták: jelenleg is havi 300-400 esetben kívánnak az ügyfelek az általuk kínált, átmeneti könnyítést biztosító megoldással élni. Eddig 15 ezer esetből több mint hétezren éltek a banki segítséggel, 70 százalékuk pedig a 2009-ben bevezetett megoldás elnevezéssel futó hitelt vették igénybe, ami − nyomatékosították a hitelintézetnél − nagyobb kedvezményt nyújt, mint az árfolyamrögzítés. Az állami konstrukció az OTP szakemberei szerint azok számára jelenthet a banki megoldáshoz képest többletlehetőséget, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, de a terheiket hosszabb távra szeretnék kiszámíthatóvá tenni.

A következő hetek igazi kérdése, hogy az egyes bankoknál hány törlesztésre képtelen ügyfél számíthat a végrehajtóra. A jogszabály szerint ugyanis július elsejétől elárverezhetik azokat a 30 millió forint feletti értékű ingatlanokat, amelyeknél a hiteltartozás meghaladja a 20 millió forintot. Az ilyen összegű lakáshitelek aránya elenyésző nagyságrendű − hangsúlyozták (többek között) a Budapest Banknál. Az OTP Banknak mintegy kétezer olyan ügyfele van, akiknek a pénzintézet 20 millió forint fölötti hitelt folyósított. Az árverezés a legnagyobb magyar banknál negyven, 30 millió forint feletti értékű ingatlannál indulhat rövid távon meg - természetesen csak akkor, ha belefér a végül két százalékban ezeknél az adósoknál is megszabott kvótába.