A mi kockánk eredeti angol címe Cubed - The Puzzle of Us All by Ernő Rubik, a magyar fordítás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a következő hetekben Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is megjelenik, októberben pedig Kínában, Dél-Koreában, Szlovákiában és Csehországban.

"Leginkább azt a rejtvényt próbáltam megfejteni, miként tud szólni hozzánk egy általunk életre keltett tárgy, amely ennyi különböző időben, korban, térben, kultúrában mégis egy gyökerű, jelentésű reagálást volt képes elérni" - mondta Rubik Ernő Kossuth- és Széchenyi-díjas világhírű játéktervező és építész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) tartott pénteki könyvbemutatón a kiadó igazgatója, Halmos Ádám beszélgetett a szerzővel.

A könyv egy időszakot állít a középpontba, ami egy ember életében elég hosszú, egy tárgy esetében azonban sohasem lehetünk biztosak, meddig van. "A kocka csak egy mozdulatlan tárgy, bár már létezik önmagát megoldó Rubik-kocka, sőt a neten keresztül egymással kvázi beszélgető kockák is vannak. Az emberi találékonyság kiterjesztése végtelen lehetőséget rejt magában" - mondta Rubik Ernő. A játék a használójával együtt alkot egy egészt, és ebben akkor történik változás, ha annak tendenciája és iránya van - véli a kocka tervezője.

A 76 éves Rubik Ernő a MOME egyetemi tanára, az Európai Tudományos Akadémia tagja. Nevéhez a Rubik-kocka mellett több logikai játék megalkotása, így a bűvös kígyó, a bűvös négyzetek, a sudokube, a Rubik-óra és a Rubik-gömb fűződik.

Rubik Ernő - aki világéletében kerülte a nyilvánosságot - még soha sem mesélte el, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban - írja a Libri a könyv ajánlójában.

"Nekünk ez a kocka elsősorban mindig piros, fehér, zöld - a többi szín csak ráadás. Rubik Ernőnek - saját bevallása szerint is - szinte a gyermeke. Nekünk pedig büszkeségre okot adó rokonság: a magyar kreativitás hírnöke. Már nem is csak egy tárgy, hanem végtelen rejtvény, időtlen, inspiráló jelenség, vizuális jel, továbbgondolt forma, önmagán túlmutató szimbólum" - mondta az MTI szerint az eseményen köszöntőjében Áder János köztársasági elnök.