Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két férfi irányította azt a kiterjedt bűnszövetséget, ami a Lengyelországban vásárolt, Romániába szánt olajat feketén, jövedéki adó és áfa fizetése nélkül adta el Magyarországon. Az üzletbe strómanok nevére íratott horvát, magyar és cseh cégeket is bevontak.

A fuvarokat egy szlovák sofőr intézte, a szállítmányokat - hogy az ellenőrzéseket elkerüljék, gyakran többórás várakozással - Inárcson, Aszódon, Kartalon vagy Székesfehérváron rakták le, majd innen adták tovább. Vevőik a bázisolajat dízel üzemanyaggal működő autókhoz, kisteherautókhoz, mezőgazdasági gépekhez, szivattyúkhoz használták fel - adta hírül a NAV.

A nyomozók és pénzügyőrök éjszaka érték tetten az elkövetőket. A nagy mennyiségű olajon túl az egyik orgazda furgonjában egy illegális, mobil üzemanyagtöltő-állomást is találtak tartályokkal, töltőpisztolyokkal, üzemanyag-számlálóval. Az akcióban az elkövetők zsebéből és kocsijából több mint huszonkétezer eurót, emellett a teljes bázisolaj-szállítmányt, az átfejtéshez használt szivattyúkat, a kamiont, az orgazdák furgonjait, illetve további járműveket, ingatlanokat, bankszámlákat és bizonyítékokat foglaltak le a NAV munkatársai.

A magyar adóhivatal munkáját a cseh, szlovák, horvát, román és lengyel hatóságok is támogatták. A nyomozás összesített adatai alapján az elkövetők ezzel a módszerrel csaknem négy és fél millió liter bázisolajat adtak tovább, több mint 761 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. Azt, hogy az olaj minősége nem felelt meg a magyar szabvány szerinti üzemanyagnak, igazságügyi szakértő állapította meg.

A NAV üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, közokirat-hamisítás és orgazdaság miatt összesen 30 személlyel - a banda irányítóival, a sofőrrel, az értékesítésében közreműködőkkel és vásárlókkal - szemben javasol vádemelést. A gyanúsítottak tíz évet is kaphatnak.