Az egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófák, árvizek, hóhelyzetek ihlethették a román tervezőket annak a különleges terepjárónak a megalkotásakor, amely állításuk szerint bármilyen terepet képes leküzdeni, bármilyen időjárási viszonyok között. A Ghe-o Motors autógyártó első sorozatgyártásra szánt termékét Romániában tervezték és építették. A jármű elnevezését nem bonyolították túl, szerényen csak Rescue-nak (kiszabadító, megmentő) hívják a terepjárót.

A 11 személy szállítására képes, kisbusz méretű erőművész a bemutató videón egy patakmederben halad előre szemben az árral, majd a monster truckokon láthatóhoz hasonló kerekeinek köszönhetően megmászik egy két méter magas, közel 90 fokos folyópartfalat. A kerekekre szerelt gumikiegészítőknek köszönhetően képes a vízen járni, de nem akadály a hó és a sár sem.

Hummer up!

A felvételek tanúsága szerint először egy régi vágású Land Rover terepjárót húz ki a hóból, amelyben a nagy előd előzőleg félig elmerült, de hogy senkinek se legyen kétsége a jármű képességei felől, ezután egy amerikai Hummert is kiránt hasonlóan szorult helyzetéből. Van olyan fotó, amelyen hótolóként vág utat megint csak egy hozzá képest szerény méretűnek látszó Hummer előtt.

A jármű 5,2 méter hosszú, 2,7 méter széles és 2,4 méter magas. Súlya 3,2 tonna. Lehet rá pakolni tűzoltó felszerelést, 620 literes víztartállyal, és széles ajtajainak köszönhetően mentőautóként is működhet. A motorkínálat 340 és 500 lóerős benzines, illetve 218 és 304 lóerős dízelmotorokból áll. Az érdeklődők először a bukaresti autókiállításon láthatják.

A teljesen román tulajdonban lévő Ghe-o Motors eddig kisebb terepjárókat gyártott egyedi megrendelésre. Ezek sem nevezhetők gyengének: motorjaik teljesítménye 275 lóerőről indul. Árukat nem román átlagpolgár pénztárcájához szabták: 45-85 ezer euróért vihetők el a gyár udvaráról.