Dohányterméket július 1-jétől csak a nemzeti dohányboltokban lehet árusítani, amelyek koncessziós tulajdonosait nyilvános pályázaton választotta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A koncessziót magánszemélyként lehetett elnyerni húsz évre, ám a trafikot egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság beltagjaként elnyert koncesszióval lehet üzemeltetni, ami alapján valószínűsíthető, hogy a nyertesek jelentős része kezdő vállalkozás lesz.

Jelenleg a legtöbb finanszírozási lehetőség és hitelkonstrukció már egy lezárt üzleti évhez kötött, így az induló cégek akkor lehetnek könnyebb helyzetben, ha fedezetként valamilyen ingatlant fel tudnak mutatni. Márpedig hitelre valószínűleg szükségük lesz, hiszen a sikeres induláshoz rendelkezni kell mind a működéshez szükséges árukészlettel, mind pedig üzlethelyiséggel.

Ezt a piaci rést próbálja most betölteni az OTP, amely a dohányboltok majdani üzemeltetőit egy speciális, az erre a vállalkozói körre szabott pénzügyi megoldással segíti. Ennek megfelelően az igényléskor nem kérnek sem lezárt éves gazdálkodási adatokat, sem számlaforgalmat. A konstrukciót egy könnyített bírálatot követően, a vállalkozás által biztosított magánszemély és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett vehetik igénybe a trafiktulajdonosok, az üzleti tervben feltüntetett árbevétel 10 százalékig, elnyert koncessziónként maximum 5 millió forint összegben. További segítség, hogy a számlanyitást követően hat hónapig nem számítanak fel számlavezetési havi díjat.

Mindemellett a nemzeti trafikok üzemeltetői POS-terminált is kaphatnak az OTP-től, a bankcsoport ingatlanközvetítő hálózata, az OTP Ingatlanpont pedig segíthet a megfelelő üzlethelyiség felkutatásában. Szintén az OTP Csoporthoz tartozó Merkantil Bank pedig a pénztárgépek egyéb berendezési eszközök finanszírozására nyújt lehetőséget a nemzeti dohányboltok tulajdonosainak.