Sárga csekkek: kétszáz forint lehet a díj darabonként

A Posta a sárgacsekk-szolgáltatás igénybevételére a csekk kibocsátójának számlavezető bankjaival áll szerződéses kapcsolatban, így közvetlenül neki számlázza ki a szolgáltatás díját (179 forint/csekk), amit az továbbhárít a megbízó felé. A tranzakciós illeték kapcsán viszont még rengeteg a nyitott kérdés.
Nagy László Nándor, 2012. július 23. hétfő, 12:06
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A számla- és így a sárgacsekk-kibocsátókon csattanhat, hogy a tranzakciós illeték alanyai közé a nemzetgazdasági miniszter az utolsó pillanatban beillesztette a "sárgacsekk-adó" névadóját, a postai készpénz-átutalási megbízást. Az ugyanis továbbra is bizonyos, hogy az ügyfélnek a sárga csekk feladásakor csak és kizárólag a csekken szereplő összeget kell kifizetnie, s ez nem is változik − tovább erősítve azt a tévhitet, hogy a sárga csekk befizetése "ingyenes".

Mint azt Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta  Zrt. szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, a sárgacsekk-szolgáltatás igénybevételére a szolgáltatók számlavezető bankjaival áll szerződéses kapcsolatban a Magyar Posta, így közvetlenül nekik számlázzák ki a csekk után a hirdetményben közzétett − információink szerint jelenleg 179 forint − díjat. A pénzintézet ugyanakkor természetesen ezt a költséget továbbhárítja a megbízó számlavezető (közmű-) szolgáltató felé.

Átterelnék a fogyasztókat

A sárga csekkek után fizetendő illetékkel kapcsolatban ugyanakkor még sok lehet a nyitott kérdés. A Posta jogosult az általa nyújtott pénzforgalmi szolgáltatások díjait évente módosítani. Miután a statisztikák szerint az éves sárgacsekk-forgalom közel 3000 milliárd forintra rúg, ami mintegy 280 millió tranzakcióban ölt testet, elvben az illeték lerovásához 10 forint körüli mértékben kellene drágítani a szolgáltatást. Ugyanakkor az illeték szabályai szerint a tranzakció értékéhez kapcsolódik, ám a Posta a jellemzően fix díj plusz forgalom alapján számított ezrelékes díjas megállapodásokban nem egységes megoldást alkalmaz − hiszen nagyobb átlagos utalási összeghez értelemszerűen kisebb forgalomarányos tétel kapcsolódik.

A díjak megállapításánál a szolgáltatással kapcsolatosan felmerülő költségeket, azok mértékét a Posta üzleti döntés alapján érvényesíti − válaszolta érdeklődésünkre a szóvivő. Ez pedig egyes vélemények szerint azt is jelentheti, hogy a Postának mérlegelnie kell az áthárításnál, hogy az újabb teher esetén a szolgáltatók egyre nagyobb része kezd majd kampányba és a számukra olcsóbb elektronikus tranzakciók felé tereli majd a fogyasztókat. Erre az idén tavasszal elfogadott, a sárga csekkes fizetésért pluszdíj felszámítását tiltó jogszabály mellett csak úgy van lehetőség, ha az alternatív fizetési módot (átutalás, csoportos beszedés, bankkártyás fizetés) választó ügyfeleknek díjkedvezményt ajánlanak. Ezt már csak azért is érdemes lesz megtenniük, mert ez utóbbi esetben a tranzakciós illeték már nem őket, hanem a fogyasztókat terheli.

Rosszul járhat a Posta

A sárga csekkes forgalom csökkentése pedig rettentően rosszul jöhet a Postának, hiszen a társaság legkomolyabb bevételét realizálja ezen a hungarikumon. Félő, hogy az illeték bevezetésére adandó, fent tárgyalt megoldás azzal jár, hogy a csekkes forgalom a Posta által várt évi 1,5−2 százaléknál gyorsabban csökken, márpedig ez a forgalom nem tér vissza. Ugyanakkor a cég − amennyiben üzleti okok miatt nem vagy nem teljes mértékben sikerül az áthárítás a fenti okok miatt − csak saját nyereségessége terhére tud gazdálkodni, ez pedig állami cégről lévén szó hasonló helyzetet idéz elő, mint az MNB vagy épp a kincstár esetében: összességében a tulajdonos állam fizet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.07.23 18:15

@Borisz1106: Jééé, akkor mégis sokan a bezárásig jutottak... Nahát, mily meglepő! Szóval nőtt a munkanélküliség, s összességében erőteljesen csökkent a megrendelés. A különbség annyi, hogy az ön cége tovább bírja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.23 18:01

@rigolya: 2005. óta folyamatosan engedek az árból! De a volumen a 3-szorosa a kezdetinek (erre hivatkoznak a kedves Megrendelőim is)! Az ember állomány is nőtt a duplájára illetve eszközökből is legalább dupla beruházást kellett véghezvinni az elmúlt 6-7 évben! De ezzel az árbevétel is nőtt és a profitom sem csökkent (igaz nem is nőtt). Kvázi az a helyzet, hogy többet kell dolgoznom, több emberrel, eszközzel kb. ugyanazért a profitért ennyi történt! Ja és nem zártam be... Viszont akik bezártak (vagy remélem most fognak bezárni) azok munkáját én fogom végezni (mivel nem hajlandók lemondani a profit-elvárásukról)!
Egyszer vége lesz a válságnak és akkor majd fogok árat emelni! Jelenleg a szolgáltató szektorban legkisebb a drágulás, messze az infláció alatt van (2011-ben 2,3% volt). Ez egy ilyen időszak, válság van főleg az építőiparban! Én előre menekülök jelenleg annyi a munkánk, hogy meg sem tudjuk csinálni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.23 17:38

@Borisz1106: Mennyivel lett több a munkája 2008 decembere óta? Én kevés vállalkozótól hallom, hogy nőtt a megrendelésállománya. Ha enged az árból, hát tegye! Ez biztos, hogy nem vezet előbb-utóbb a bezáráshoz... S közben csak ezt a formát követte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.23 16:57

@Blama: Magának? Soha... Reménytelen ugyanis! :)))
Élje csak a saját ironizáló, fanyalgó életét! Volt már magának pozitív megnyilvánulása egyáltalán? Itt is állandóan kesereg és másokkal kötözködik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.23 16:51

@Borisz1106: Jaj, hát ez nagyszerű!

Életviteli tanácsokat mikor ad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html