Segélykiáltás érkezett a dohánytermelőktől

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.
K. Kiss Gergely, 2018. október 15. hétfő, 15:36
Fotó: Pixabay

Bényei Illés a dohánytermesztés magyarországi problémái között az évek óta tartó termőterület-csökkentést, a relatív munkaerőhiányt, a szakma elöregedését hangsúlyozta, a globális gondok okaként pedig az Európai Uniónak a termesztés megszüntetési törekvéseit, az Európán kívüli ültetvények konkurenciáját és az ágazat negatív megítélését jelölte meg - írja az MTI.

Kifejtette, az EU intézményrendszere mintegy 160-200 ezer ember megélhetési törekvéseit, szakmai hozzáértését és a tradícióit veszi semmibe azzal, hogy engedi Európán kívülről a dohányok behozatalát és nem képes a cigarettacsempészet megakadályozására. Megjegyezte azt is, hogy a tagországokban évről-évre nő a dohánytermékek jövedéki adójából származó költségvetési bevétel.

Bényei Illés szerint további problémát jelent, hogy a piac versenyezteti az európai dohányt olyan földrészek dohánytermesztésével, amelyek hektáronkénti teljes árbevétele Európában a költségek felét sem fedezi. A gazdáknak a 2014-ben megszüntetett uniós támogatások nélkül kell termelniük, így hátrányba kerülnek a mezőgazdaság más ágazataiban dolgozó, a támogatásokat alanyi jogon felvevő termelőkkel szemben - tette hozzá.

A Madosz vezetője elmondta, a dohány hazai termőterülete az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökken, az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta 44 százalékkal kevesebb területen termesztik a növényt. Az idei 3258 hektárral szemben 2017-ben 3380 hektáron termeltek Virginia- és Burley-fajtájú dohányt.

A magyar dohány helyzete 2020-ig megoldódott a foglalkoztatáson alapuló, kormányzati támogatási rendszerrel, a termelők és a felvásárlók között megkötött hosszabb távú szerződésekkel, illetve az inflációt követő évenkénti áremeléssel - emlékeztetett Bényei Illés, hozzátéve, utóbbi még korrekcióra szorul, mert a magyar termelők szeretnének "a legolcsóbb európai dohány" jelzőjétől megválni.

A Madosz elnöke előadásában sarkalatos kérdésnek nevezte a relatív munkaerőhiány problémáját. Meglátása szerint a képzettebb munkaerő jelentős része elhagyta az országot, a kevésbé képzett vagy képzetlen munkaerő pedig közmunkaprogramokban dolgozik, utóbbiak azonban a magasabb fizetésért sem akarnak a sokszor a kemény fizikai munkát igénylő dohánytermesztésben dolgozni.

Képünkön: dohányültetvény, forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.15 16:22

@Panzerkraftwagen_Drei:
A hülyék, mint te, tönkreteszik a nemhülyék életét is. Sőt az olyan hülyék mint te, az egész országot tönkre vágták. Ezért van előttünk már Románia, és előz Albánia.
Veletek nem megyünk semmire, mert csak a bunkóság dől belőletek. Tanulni csak annyit tudtok, hogy leírjátok amit az irányítóik elétek tesznek. Azt másoljátok.
Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.15 16:03

@europeer: "A dohányosok tönkre teszik a nem dohányos embereket is."

A környezetszennyező autósok tönkreteszik a nem autózók egészségét is.

A fával/szénnel/szeméttel fűtők tönkreteszik a többiek egészséget is.

A hülyék, mint te, tönkreteszik a nemhülyék életét is.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.15 15:55

A dohánytermelőket nem segíteni kellene, hanem betiltani.
A dohányosok tönkre teszik a nem dohányos embereket is.
A dohánygyártókat most egészségügyi különadókkal kell terhelni, amit a kórházak finanszírozására lehetne fordítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html