Napokon belül belefog a kerámiagyártásba a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 120 emberét magához csábító Ledina Kft. - írja a pecsiujsag.hu-ra hivatkozva a Népszabadság. A kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló pécsi portál megtudta, hogy a Ledina üzemcsarnoka elkészült Pécsen, a Nyugati Ipari Parkban, és a cégnek már vannak megrendelései. A gyártás beindítására a lap tudomása szerint a Ledina tulajdonosai 2 milliárd forintot költenek.

A Ledina Kerémia kft.-t a - Zsolnayban kisebbségi tulajdonos - pécsi önkormányzat alapította azzal a céllal, hogy ha a Zsolnayt felszámolják, a kft. folytassa a porcelángyár tevékenységét. A Zsolnay többségi tulajdonosa, a szíriai származású Bachar Najari azonban kifizette a cég adósságait, a manufaktúra elkerülte a felszámolást, így a Ledina három hónapja tétlenül várakozik.

A város, amely még tavasszal alapította a Ledinát, augusztusban már ki is szállt a vállalatból. Egy olyan cégegyüttes vette meg a kft.-t, melynek vállalkozásai eddig érdemi gazdasági tevékenységet nem igazán folytattak, sőt az egyik gazdasági társaság adóssága 250 millió forintra rúg. (A Ledina tulajdonosa papíron a Anidel Projekt Kft.)

Bodnár Imre, a Zsolnay jogásza a lapnak elmondta: érthetetlen számukra, hogy a Ledina előzmény nélküli tulajdonosai honnan teremtettek elő milliárdokat a kft. beindítására, ezért kezdeményezni fogják, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják meg a pénz eredetét, és azt, nem történt-e pénzmosás a háttérben.

A Zsolnay ügyében jártas gazdasági szakemberek azt gyanítják, hogy ugyanaz a kormányközeli üzleti kör állhat a Ledina beindítása mögött, amely az elmúlt évben sikertelenül próbálta megszerezni a Zsolnayt. Ők azért vethettek szemet a cégre, mert tudták, a porcelángyár komoly megrendelésekre számíthat a Zsolnay-kerámiával borított, állami tulajdonú műemléképületek felújításakor - olvasható a Népszabadságban.