A csődvédelemmel járó magáncsődeljárásra tényleges kezdeményezés a mai napig még nem érkezett - közölte a lap kérdésére az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca szerint a kormányhivataloknál felállított területi csődvédelmi szolgálatoknál eddig csupán alig ötszáz érdeklődőnek adtak felvilágosítást, de egyelőre senki nem jelentkezett. De minimális az érdeklődés a program iránt a nagybankoknál is.

A Világgazdaság számolt be arról, hogy a hitelintézetekhez az első két hétben egyetlen kitöltött nyomtatvány sem érkezett be. Több banknál is úgy gondolják, talán szeptember második felében kezdeményezhetik az első magáncsődeljárásokat, amelyekben ők lehetnek a főhitelezők. Ugyanakkor szakértők már korábban azt hangsúlyozták, hogy csak keveseken segíthet a megkésett intézkedés, ráadásul az eljárás bonyolultsága is nehézségeket okoz.

A Magyar Bankszövetség legutóbb augusztus 31-én mondta azt nyilvánosan, hogy elsietettnek, nem megalapozottnak tartja a magáncsőd bevezetését, egy igazságos, jó szisztéma elindításához több idő kellett volna. Kovács Levente főtitkár szerint többek közt a hatvanmillió forint tartozási felső határt is túl magasnak tartják. Várakozásuk szerint a jövőben még sok módosításra lesz szükség a rendszer működéséhez.

Gyermekbetegségek a következő hónapokban előfordulhatnak - ilyenre más országokban is volt példa a magáncsőd indulásánál - hangsúlyozta Becsei Andás alelnök is, aki szerint a nemzetközi példáknál több évre volt szükség ahhoz, hogy a magáncsőd "kiforrja magát".