Megvan a Shell-botrány felelőse

A Shell szerint nem ők, hanem a fuvarozó cég hibázott, ők a felelősek azért, hogy összecserélték a benzint és a gázolajat a Füredi úti kúton - olvasható a cég honlapján.
Szász Péter, 2019. szeptember 27. péntek, 10:39
Fotó: shell.hu - A kép illusztráció

A Shell töltőállomásokra az üzemanyag szállítását - szigorú kritériumok szerint kiválasztott - fuvarozó cég végzi. A külsős fuvarozó cég feladata az üzemanyag depókban történő felvétele, szállító tankerekbe töltése, szállítása, valamint a tankerekből az üzemanyag töltőállomási lefejtése - írják.

Az üzemanyagok cseréjében a fuvarozó cég hibázott, és a felcserélés az üzemanyag felvételekor, már a depóban megtörtént. A cég gépkocsivezetője az üzemanyag tankerekbe történő betöltésekor hibásan rögzítette, hogy a tanker mely rekeszébe került benzin és mely rekeszébe dízel üzemanyag.

A 2019. szeptember 20-i szállítás során a Shell megbízásának megfelelően ráadásul azonos mennyiségű benzint és dízelt szállítottak ki a töltőállomásra. Az eltérő mennyiségű benzin és dízel esetén a hiba akár betöltéskor, akár lefejtéskor könnyebben azonosítható lett volna.

A felcserélt üzemanyagot szállító tanker kizárólag a Füredi úti benzinkútra szállította az üzemanyagot.

A csere bekövetkezésének vasárnap délutáni azonosításáig nem merült fel, hogy az ügyfelek autóiban tapasztalható panaszokat az üzemanyag cseréje okozhatja. A 2019. szeptember 21-én, szombat délután érkező néhány panasz kizárólag a benzin üzemű gépjárművek tulajdonosaitól érkezett, ezért gondolták, hogy az üzemanyag probléma kizárólag a benzinnél áll fenn - írják a közleményben.

A Shell szombaton a FuelSave 95-ös benzin forgalmazását le is állította. Vasárnap délután jelentkezett panasszal az első dízelvásárló, amelyet követően a Shell FuelSave Diesel értékesítését azonnal leállították.

Ekkor merült fel lehetőségként, hogy a mindkét üzemanyag típust érintő hiba oka a 2019. szeptember 20-i szállításból, és az ott valószínűsíthetően bekövetkezett cseréből származhat.

A lefejtési hiba tényét minden kétséget kizáróan a hatóság által akkreditált labor a benyújtott üzemanyagminták alapján szeptember 23-án, hétfőn igazolta vissza. Ezt követően értesítették a vásárlókat.

A Shell a következő intézkedésekről döntött:

  • Felhívták a fuvarozók figyelmét a biztonsági és ellenőrzési protokollok szigorú betartására, és a követelmények dolgozóik felé történő ismételt megerősítésére.
  • Újabb ellenőrző pontként bevezetik, hogy ugyanazon tankerre nem lehet azonos mennyiségű, de különböző típusú üzemanyagot tölteni.
  • A Shell kérte a fuvarozó partnereit, hogy egyéb lehetőségeket is vizsgáljanak meg, amelyekkel a Shell részére történő kiszállítás biztonságosabbá tehető.

A cég ismételten megerősíti, hogy az üzemanyag felcseréléséből eredő vásárlói panaszok miatti bejelentéseket kiemelten kezeli, kivizsgálja és a jogos igényeket megtéríti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.09.27 16:50

Hát igen. Azért így nem olyan nehéz ártatlannak lenni hogy a MOL benzinjét egy szállító cég oda viszi a Shell Kútjára amit egy alvállalkozó üzemeltet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html