Sídzseki, akár közel egymillió forintért

Akár már néhány tízezer forintból is összeállítható egy sífelszerelés, de ha van rá keret, nem nagy kunszt átugrani az egymillió forintos határt sem.
NAPI Online, 2006. november 12. vasárnap, 13:47
Fotó:

Már néhány ezer forintból beszerezhető a téli szezonra a síléc, a kötés és a síbakancs - feltéve, hogy a használt cikkek közül válogat a vevő. Kínálat van bőven a Hó-Show pavilonjai között, de természetesen az új cikkek palettája sokkal szélesebb, mind az árakat, mind a választékot tekintve. Új, márkás lécet kötéssel már harmincezer forint körül lehet találni, de a mindenféle plusz tudással felvértezett - például több éllel szerelt - lécek párja könnyen elérheti a 150-200 ezer forintot.

Hasonlóan széles sávban szóródnak a sídzseki-árak is. Az alját a Decathlon saját terméke, a Quechua márkájú kabát jelenti, ez már kevesebb, mint 10 ezer forintért elvihető, míg a kínálat derékhadát a 25-45 ezer forint közötti ruhadarabok jelentik. Ha valaki nem túl érzékeny a divat változásai iránt, jól járhat a tavalyi modellekkel - ezek akár több tíz százalékkal is olcsóbbak lehetnek az ideieknél.

A vájt fülű, és főleg vastag pénztárcájú sízők akár közel kétszázezer forintot is kiadhatnak mondjuk egy Killy márkájú dzsekire. E kategóriában már nem arról van szó, hogy technikailag tudna többször annyit a kabát, mint az olcsóbb versenytársak: itt a dizájnt, a márkanevet és a hozzá kapcsolódó életérzést kell megfizetni, legalábbis az eladó szerint. Ennél többet is ki lehet adni egy kabátra: a Spyder árlistájának csúcsán helyet foglaló, limitált szériájú (ezret gyártottak belőle) ruhadarab nyolcszázezer forintba kerül. Igaz, ezért a pénzért a jól látható Spyder felirat, a különleges anyagok (köztük az antibakteriális hatás miatt ezüstszállal szőtt bélés) mellé jár egy iPod nano is - az Apple zenelejátszóját a dzseki ujjába épített gombokkal lehet vezérelni, amelyek a kabát tulajdonosának Bluetooth-képes mobiltelefonját is irányíthatják.
Ennél olcsóbbak, bár síelésre nemigen valók a cég ún. "aprés ski" kabátjai: az inkább divatcikknek számító, sportolás után és előtt a tulajdonos anyagi helyzetét is jelezni hivatott darabokért több mint félmillió forintot kell leszurkolni.

Ha már a különleges textíliáknál tartunk: a Hó-Show-n debütált az az olasz autós segédeszköz, ami gyakorlatilag a hólánc helyettesítésére szolgál. A vastag műszálas anyagból készült, Multi Grip nevű „zoknit" könnyebb felhelyezni a kerékre, mint a hóláncot, viszont a kiállításon vetített videó tanúsága szerint a havas úton való közlekedésben megállja a helyét. Az viszont igaz, hogy a terepezés és a száraz aszfalt nem tesz neki jót.

HOZZÁSZÓLÁSOK