Több mint 600 millió forintba kerül majd olyan állapotba hozni a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t, hogy az Mészáros Lőrinchez kerülhessen - nagyjából ez derült ki a hvg.hu írásából, miután a honlap kiszúrt egy, az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt. Ebben az áll, hogy 1,73 millió eurós (mai árfolyamon számoltan mintegy 607 millió forintos) szerződést kötött az E.On a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. önállóan működőképes irányítási (úgynevezett SCADA) rendszerének kialakítására.

A cég annak a hazai árampiaci szerep-újraosztásnak az egyik mellékszereplője, mely a német RWE és E.On németországi protfóliócseréi miatt alakult ki. Erről korábban a a Napi.hu is beszámolt. A tulajdonosváltozások hátterében az az európai uniós kötelem áll, hogy az E.On bizonyos üzletágakról le kell mondjon annak érdekében, hogy a Magyarországon hozzá kerülő RWE cégelemeket valóban megszerezhesse. (Leegyszerűsítve: nem lehet egyszerre szolgáltató is, hálózattulajdonos is bizonyos új üzletrészekben.)

A hvg.hu most annyival írta tovább ezt a történetet, hogy kiderítette: a Siemens fogja a Titász rendszerirányítási leválasztását elvégezni - mivel az E.On számára korábban ez a cég építette ki a SCADA üzemirányító rendszert, a döntés észszerűnek tűnik. A lépésre azért van szükség - és azért az E.On fizeti -, mert a német energiacég és az Opus tavaly őszi megállapodásának része, hogy a Titász üzemirányítási rendszerét ezév végéig leválasztják az E.On közös rendszeréről.

A Titász hálózatán az áramszolgáltatást továbbra is az E.On fogja végezni.