A Siemens újíthatja fel az ajkai gázerőművet

Egyedüli ajánlattevőként a Siemens Zrt. újíthatja fel az ajkai gázturbinás erőművet. A üzletet nettó 1 milliárd 161 millió forintra kötötték meg.
Németh Géza, 2020. január 23. csütörtök, 14:34
Fotó: Siemens

A felhívással indult tárgyalásos eljárás eredményét az ajánlatkérő MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az MVM leányvállalatának alapvető feladata, hogy a villamos energia rendszerben szükséges, összesen több mint 400 megawattnyi teljesítményre képes tartalék erőműveket teljes körűen üzemeltesse és fejlessze. Ennek a flottának egyik tétele a bakonyi gázturbinás erőmű.

A pályázat nyertesének feladata az erőmű két Rolls-Royce gyártmányú (Trent 60) gázturbinás gépegységének, továbbá ezek irányítástechnikai rendszerének karbantartása, szükség szerint ezek felújításának elvégzése.

A Rolls-Royce Trent 60 az egyik legfejlettebb a elérhető aeroderivatív gázturbina, melyet "üzemanyagtakarékos és költségkímélő" technológiaként hirdetnek. Az egyenként 58 MW teljesítményre képes és 42 százalékos hatásfokkal dolgozó turbinák további nagy előnye, hogy a gyártó gyors szállítást és telepítést vállal a leendő üzemeltető felé.

A nyertessel az ajánlatkérő 2019. december 16-án már szerződést is kötött.HOZZÁSZÓLÁSOK