A Brent kőolaj ára a héten 111-112 dollár/hordó között változott, heti átlagban 0,7 dollárral lett drágább. Az emelkedő árakat elsősorban az orosz-ukrán konflliktus újabb éleződése és a líbiai problémák okozták. A Brent és a WTI ára egyaránt emelkedett, a két olajfajta közötti árkülönbség csökkent (6,2 dollárra). A különböző piacokon a benzin ára követte a Brent olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 19 - május 23-a közötti időszakban 2,2 százalékkal növekedett, az észak-nyugat-európai piacon 1,1 százalékos, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,6 százalékos volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,5 százalékkal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon alig mozdultak az árak. A forint árfolyama az május 19-23-i héten 222 forint/dollár körül ingadozott, összességében nem módosult a megelőző heti átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,5-2,5 százalék közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0-0,4 százalék közötti volt az árak csökkenése. Ezen a héten az árfolyam nem befolyásolta a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A prognózis szerint a tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a benzin ára várhatóan 2 forinttal emelkedhet, de elképzelhető, hogy a pénteki, május 23-i 2 forintos áremelés miatt nem változik az ár. A gázolajnál nem várható változtatás.

Így a benzin ára 416 forint/liter körüli szintre emelkedhet, a gázolaj ára pedig 423 forintos szinten marad. Az elmúlt egy évben a benzin ára nem változott, a gázolaj ára 1,5 százalékkal emelkedett.