A hitelintézet közleményében hangsúlyozza, hogy az árfolyamgát igénybevételére vonatkozó szerződéseket csak akkor tudja előkészíteni a jogszabályban előírt határidőre, ha az érintett ügyfelek kérelmüket az arra rendszeresített nyomtatványon legkésőbb 2012. június 22-ig benyújtják a bankfiókban.Amennyiben a gyűjtőszámlahitel-szerződés az árfolyamgát késői igénylése vagy az ügyfélnek felróható egyéb okból nem jön létre július 1-jéig, meghiúsulhat a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele. Az OTP az ebből eredő károkért nem vállal felelősséget - figyelmeztet a bank.

Az említett határidők az árfolyamgát igénybevételének lehetőségét nem érintik, az valamennyi érintett ügyfél számára 2012 végéig igényelhető - tartalmazza a bank közleménye. A közszférában dolgozók vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha 2011. december 30-ig a hitelezőnél, valamint a munkáltatónál bejelentették végtörlesztési szándékukat, de nem tudták teljesíteni, és helyette az árfolyamrögzítést választják.

A támogatás 2012. február 1-jétől a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződés megkötéséig, de legkésőbb 2012. július 1-jéig tartó időszakra eső, a rögzített árfolyamot (svájci frank: 180 forint, euró: 250 forint, japán jen: 2,5 forint) meghaladó törlesztési kötelezettséggel egyezik meg. Az egyszeri támogatást az eredeti hitelt nyújtó pénzintézet folyósítja, amellyel az ügyfél fennálló devizahitel-tartozása csökken. A támogatás összegét a bank utólag igényli az államtól. A támogatások adómentesek.

A törvény alapján az április 1-jei hatálybalépés után a pénzintézetek kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshiteles kérelmét, szeptember elejétől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét. A Magyar Bankszövetség azonban április végén arra kérte a bankokat, hogy gyorsítsák fel a kérelmek befogadását, s az utóbbi két csoport már május 2-tól, illetve augusztus 1-jétől benyújthassa kérelmét.

Több bank azonban már korábbi időpontban szélesre tárta a kapukat. Ezt az tette lehetővé, hogy a közszférában dolgozók érdeklődése jóval kisebb volt a vártnál. Az alacsony aktivitást szakértők a vissza nem térítendő állami támogatással magyarázták, ami abban tette érdekeltté a közszférában dolgozókat, hogy minél később jelentkezzenek be az árfolyamgátra.