Sikeres a BSA „tűzszünet" kampánya

A Business Software Alliance (BSA) Magyarország által 2002-ben elindított országos, „tűzszünet" elnevezésű kampány során Győr-Moson-Sopron megyében 1300 cég kapott levelet a jogvédő szervezettől, a megkeresésekre a vállalkozások többsége pozitívan reagált. A kampány második állomása Fejér megye, ahol a türelmi időszak június 30-ig meghosszabbítható.
NAPI, 2002. június 4. kedd, 19:27


A "tűzszünet" kampány március elején indult Győr-Moson-Sopron megyében, a harminc nap türelmi időszak alatt 1300 cég kapott levelet a BSA-tól, amire pozitívan reagáltak az érintettek - hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón. A megyéről megyére haladó kampány során a BSA az adott régióban harminc napra tűzszünetet hirdet, azaz nem kezdeményez sem büntető-, sem egyéb peres eljárást. Ezen idő alatt minden lehetséges segítséget megad a vállalatoknak szoftverjeik jogi helyzetének rendezéséért. A harminc nap letelte után viszont büntetőfeljelentést tesz gazdasági társaságoknál folyó illegális szoftverfelhasználás gyanúja miatt. A BSA a május 5-éig visszajelző vállalatoknak kérésre meghosszabbította a türelmi időszakot, a harminc nap eltelte után a BSA 11 feljelentést tett. További 11 esetben folyik eljárás gazdasági társaságok, ismeretlen személyek által tett bejelentések alapján, illegális szoftverfelhasználás miatt.

A BSA felhívta a figyelmet arra, hogy illegális szoftverhasználatból eredő károk miatt a nemzetközi zeneiparban folytatódik az eladások csökkenése, aminek oka nagyrészt az illegálisan másolt CD-kből eredő veszteség. A kiadók és a zenészek szerint ráadásul az új európai uniós szabályok túl engedékenyek, nem megfelelőek a digitális kalózokkal szemben. Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató- és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást alkosson, amely elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz pedig hozzáférhetőséget biztosít. A szoftvergyártók kára megközelítőleg 4,5 milliárd euró évente.

HOZZÁSZÓLÁSOK