Még július 4-én közölte Simicska Lajos, hogy Nyerges Zsolt vásárolja meg az ő és családja építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. Ehhez GVH engedélyre volt szükség, amelyet kedden adott meg a hatóság. Összesen hét cég tulajdonlásáról volt szó a közleményben, de ahogy arra a portál rámutat, ezek majdnem mindegyike holdingvállalat, így a teljes vállalati portfólió átkerült a szolnoki illetőségű milliárdoshoz.

A G7 ellenőrizte a listát és egyetlen egy Simicska-cégről kiderült, megtartja: a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-től nem válik meg az egykor a Fidesz legerősebb hátteremberének tartott üzletember. A vállalatot még Reklámegyesülés Kommunikációs és Befektetési Rt.-ként alapították, és főtevékenysége szerint egészen 2012 tavaszáig üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozott. Addig csak közvetve, utána már ténylegesen Simicska Lajos (és felesége) nevére került. Tevékenységi körébe pedig állattenyésztési feladatok kerültek.

Már 2016-2018 között is kapott támogatásokat a vállalkozás: összesen 67,3 millió forint. De a források dacára sem mondhatni, hogy sikeres cégről van szó: 2012 és 2016 között összesen 139 millió forint bevétele volt, és 248 millió forint veszteséget termelt. Eszközeinek összértéke 1,44 milliárd forint, amellyel szemben 1,15 milliárdnyi kötelezettség áll. A 10 embert foglalkoztató cég saját tőkéje 278 millió volt 2016 végén.

Simicska Lajos a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint 77 milliárd forintos becsült vagyonával a 13. legmódosabb magyarnak számít. A korábbi bejelentés szerint a kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy Nyerges Zsolt - aki A 100 leggazdagabb 2018-as listáján a 34. helyen áll, 33,5 milliárd forintos becsült vagyonnal - az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt. A vételár és a szerződések tartalma üzleti titok, ezeket később sem hozzák nyilvánosságra.

Azóta pedig olyan találgatás látott napvilágot , hogy ez a mostani tulajdonoscsere csak átmeneti, a következő lépésben csaknem minden vagyontárgya végül Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó-milliárdos - aki immár a második legtehetősebb ember az országban a maga 280 milliárd forintos becsült vagyonával - környezetében köthet ki. Később arról szóltak a hírek, hogy Simicska - miután vesztes oldalra került a közte és Orbán Viktor között még 2015-ben kirobbant konfliktusban - a külföldi életre készül, a hárskúti birtok megtartása ennek annyiban mond ellent, hogy Simicska Lajos a közeli Veszprémen él.

A fotó forrása: Pexels.