Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Simonka és 32 társa - köztük a politikus családtagjai és más fideszes parlamenti képviselők rokonai - ellen megfogalmazott vádirat részletesen foglalkozik azzal, hogy 2014-ben milyen eszközökkel próbálták megfékezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által folytatott eljárásokat - olvasható a portálon.

Végül nem jártak sikerrel, a Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis idén augusztusban vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények - köztük hivatali vesztegetés - miatt, miután a vádhatóság szerint az elkövetők 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Az ügyészség szerint a kormánypárti parlamenti képviselő arra kérte meg tanácsadóit, hogy dolgozzák ki a NAV megállapításaival szembeni védekezés lehetséges módjait, de nyitott volt az eljárás leállításának más lehetőségeire is. Simonka egyik tanácsadója, aki - a 24.hu szerint - egyezséget kötött a vádhatósággal jelezte a politikusnak, hogy van kapcsolata a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán, aki el tudja intézni, hogy az adóhatóság ne folytassa a vizsgálatokat. Az említett kapcsolat - a büntetőügy harmincadrendű vádlottja - először a Magyar Termés TÉSZ Kft. esetében nézett utána a NAV-eljárásnak. A férfi adóhivatali összeköttetéseire hivatkozva az állította, hogy az ügy komoly, de tízmillió forintért el tudja intézni, hogy beszüntessék a vizsgálatot.

A vád szerint Simonka György sokkalta ezt az összeget, és közölte, hogy csak kétmilliót hajlandó fizetni. Az alkudozás eredményeként végül ötmillió forintban állapodtak meg, amit a politikus tanácsadóján keresztül juttatott el a férfinak. A pénzátadás a budapesti Astoria metrómegállónál történt.

Simonkáék ezután Paprikakert TÉSZ Kft. esetében is kenőpénzt adtak, de vélhetően nem a megfelelő embernek, ugyanis nyomozás indult.

A csalás lényege az volt, hogy a szándékosan csődbe vitt cég vagyonelemeit más cégekbe átjátszva megtarthassa azokat. Kirívó eset volt például, hogy egy VW Passatot 75 ezer (!) forintért, egy Peugeot 4007-est pedig 78 ezer (!) forintért adott el a felszámoló a politikushoz köthető vállalkozásnak.