Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Raiffeisen Bank 2017-ben 28,5 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ilyen magas értéket még nem ért el a pénzintézet Magyarországon. A korábbi csúcsot a 2007-es 28,1 milliárd forint jelentette.

Az eredmény több mint felét a céltartalékok felszabadítása hozta, azok értéke ugyanis a 2016-os 2,3 milliárd után 15 milliárd forint volt - jelentette be Zolnai György, a bank vezérigazgatója.

A nem teljesítő hitelek aránya öt év alatt a hatodára csökkent, így jelenleg már csak 8 százalékos (77 milliárd forint). Nem az állomány gyors csökkentése volt a cél, hanem a minél jobb ár elérése - tette hozzá Zolnai.

A bank mérlegfőösszege 4 százalékkal, 2172 milliárd forintra nőtt 2017-ben. A teljesítő ügyfélhitelek állománya 6 százalékkal, 860 milliárd forintra emelkedett.

A bank piaci súly vállalati oldalon 9,8 százalék maradt, a lakossági szegmesben pedig 4,5 százalék között mozog.

Idén lakossági hitelezésben duplázást tervezünk - fogalmazott Ralf Cymanek, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes. Tavaly a személyi kölcsönök folyósítása megduplázódott, a bank piaci súlya a negyedik negyedévbe 5 százalékra nőtt.

A lakáshiteleknél az átlagosan felvett hitelösszeg meghaladta a 9 millió forintot, míg a személyi kölcsönöknél csaknem 40 százalékkal nőtt, megközelítve a 1,5 millió forintot. Népszerűek a fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciók, a folyósított lakáshitelek immáron harmada fogyasztóbarát lakáshitel, emellett az 5, illetve 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya elérte a 83 százalékot. Sokan keresik a csokot, az érdeklődők fele hitelt is igényelt.

A prémium ügyfelek száma tavaly 10,8 százalékkal, míg a private banking ügyfeleké 5 százalékkal gyarapodott, míg a kezelt vagyon 7,5, illetve 10 százalékkal nőtt (az utóbbi immár 480 milliárd forintot kezel).

Nőtt az ügyfélszám, több jelentős nemzetközi ügyfelet is sikerült szerezni - mondta Kementzey Ferenc, a vállalati és befektetési banki területekért felelős vezérigazgató-helyettes.

A következő időszakban a Raiffeisen jelentős erőforrásokat fordít a digitális szolgáltatások erősítésére, ennek eredménye várhatóan már az idén látható lesz. Az ügyfelek például megújult mobilalkalmazáson keresztül intézhetik napi pénzügyeiket. A digitális fejlesztések az RBI csoportba tartozó 14 országgal közösen folynak, részben fintech cégek bevonásával - mondta Zolnai.

Jelenleg 67 fiókunk van (ez fele a korábbi csúcsnak), jelenleg nem tervezünk újabbakat nyitni, de helycserék szóba jöhetnek - válaszolta egy kérdésre a vezérigazgató.

A bank hitel-betét mutatója jelenleg 50 százalékkörül jár, a következő években közelíthetünk a 80 százalékhoz - mondta Zolnai a Napi.hu kérdésére. Célunk a következő években a fenntartható nyereség elérése, idén a tavalyi csúcseredmény felét szeretnénk megtermelni, majd a következő években kis emelkedéssel számolunk, a cél a 12-13 százalékos tőkearányos megtérülés elérése.

Fotó forrása: Shutterstock.